Ga naar de homepage

Bij de start van 2024 is de Omgevingswet in werking betreden. Deze nieuwe wet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen, werken en verblijven. Het uitgangspunt is dat deze fysieke leefomgeving zowel goed beschermd als benut wordt voor behoeften in de samenleving. De Omgevingswet geldt voor alle inwoners en ondernemers in Nederland en bundelt de regels voor alles wat u buiten ziet, hoort en ruikt.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen per 1 januari:

Nieuw landelijk Omgevingsloket

Het online Omgevingsloket is sinds 1 januari de plek waar iedereen die iets wil ondernemen in de leefomgeving direct ziet wat er kan en mag. U kunt hier onder andere checken of een vergunning nodig is voor uw activiteit, deze direct aanvragen of een melding doen.

Eén omgevingsplan vervangt bestemmingsplannen

Alle bestemmingsplannen worden samen één omgevingsplan voor onze gemeente. In dit plan staat voor iedere plek wat er mogelijk is en welke regels er gelden, bijvoorbeeld over bouwen, gebruik van de leefruimte of milieu. Past uw initiatief niet binnen het omgevingsplan, dan kunt u hier mogelijk van afwijken volgens een nieuwe procedure.  

Meer ruimte voor ontwikkelingen en initiatieven

De Omgevingswet zorgt voor een bredere kijk op onze leefomgeving. Deze moet veilig, gezond en van goede kwaliteit zijn. De wet biedt tegelijkertijd meer ruimte aan ontwikkelingen en aan initiatieven uit de samenleving. Er zijn minder regels en de gemeente krijgt meer vrijheid voor eigen afwegingen. De gemeente denkt mee over hoe iets mogelijk kan worden gemaakt en geeft snel duidelijkheid als een plan of idee echt niet past op een bepaalde plek.

Bij formele vergunningaanvraag is beslissing binnen 8 weken is uitgangspunt

Het uitgangspunt is dat de gemeente binnen acht weken beslist op een formele aanvraag voor een vergunning, met een mogelijke verlenging van zes weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Als een vergunningaanvraag complex is, kan de procedure langer zijn.

Meepraten en meedenken

De Omgevingswet stimuleert dat u eerder kunt meedenken over ontwikkelingen of plannen in uw buurt. Daarmee kunnen de gemeente en initiatiefnemers op tijd belangen, meningen en ideeën op tafel krijgen. Zo moet de gemeente bij aanpassingen van het omgevingsplan aangeven wie ze betrokken heeft en wat de uitkomsten zijn. Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning is juist de initiatiefnemer verplicht om aan te geven of, en zo ja hoe de omgeving betrokken is.

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen ook van kracht

Sinds 1 januari geldt ook de Wet Kwaliteitsborging voor bouwen (Wkb). Hiermee wil de overheid de kwaliteit van bouwwerken verhogen door meer toezicht en controle. De Wkb geldt niet meteen voor alle bouwwerken. De belangrijkste verandering is dat u voortaan zelf een kwaliteitsborger inhuurt als u een nieuw bouwwerk wil realiseren van gevolgklasse 1. Dit zijn bouwwerken met een laag risico, waaronder woningen en eenvoudige bedrijfsgebouwen.

Meer informatie

Klik op onderstaande links voor meer informatie en animaties over:

Heeft u vragen over uw eigen situatie waar u zelf niet uitkomt? Bel dan het algemene telefoonnummer van de gemeente 0416-289111 of mail naar info@loonopzand.nl.