Ga naar de homepage

Veel gestelde vragen over ANWB automaatje. De vervoerservice waarbij vrijwilligers minder mobiele plaatsgenoten op verzoek vervoeren.

Accordion item is ingeklapt

ANWB AutoMaatje is sociaal vervoer, een service waarbij vrijwilligers minder-mobiele buurtgenoten op verzoek vervoeren. Vrijwillige chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto en ontvangen daarvoor een kleine onkostenvergoeding van € 0,35 cent per kilometer.

Accordion item is ingeklapt

ANWB AutoMaatje: buurtgenoten rijden voor minder-mobiele buurtgenoten met hun eigen auto tegen een kleine onkostenvergoeding. Deelnemers vragen telefonisch een ritje aan bij de lokale coördinator en lokale vrijwilligers vervoeren, met hun eigen auto tegen een kleine bijdrage in de kosten, deze deelnemers. Deelnemers zijn minder-mobiele buurtgenoten die geen redelijk alternatief hebben. Vraag de rit minimaal twee werkdagen van te voren aan. Dat is nodig om op tijd te weten of er een chauffeur beschikbaar is.
Meer informatie of meedoen in gemeente Loon op Zand? Bel dan naar 0416 - 531573 of mail naar info@kdc-loz.nl.

Accordion item is ingeklapt

Regiovervoer is ook een mogelijkheid voor inwoners die minder mobiel zijn. Bij ANWB AutoMaatje zijn de chauffeurs  plaatsgenoten. Zo leert de oudere inwoner ook meer mensen uit het dorp kennen. Het gaat vaak om korte ritten. De vrijwilliger komt op de afgesproken tijd. Bij Regiovervoer kunnen er ook meer passagiers zijn. Omdat de rit dan langs meerdere adressen gaat, is de reistijd langer (maximaal een half uur). Voor een rit naar de kapper, dokter of markt doen ouderen daarom vaak niet een beroep op Regiovervoer. Kijk voor meer informatie op de pagina Regiovervoer.

Accordion item is ingeklapt

Iedereen die niet beschikt over een eigen vervoermiddel en daardoor minder-mobiel is, kan gebruik maken van ANWB AutoMaatje. ANWB AutoMaatje kent geen vervoersplicht, het levert aanvullend vervoer. De deelnemer moet wel een geldige WA-verzekering hebben.

Accordion item is ingeklapt

De deelnemer (degene die de rit aanvraagd) heeft een ANWB AutoMaatje-deelnemerskaart met daarop de belangrijkste gegevens, spelregels en contactinformatie.
De chauffeur heeft een ANWB AutoMaatje-chauffeurskaart.

Accordion item is ingeklapt

Wilt u vervoersmaatje zijn voor mensen die het nodig hebben? Meld het bij coördinator Sanne Staals van ContourdeTwern. Dat kan via e-mail ronaldgoedhart@contourdetwern.nl.

Accordion item is ingeklapt

Uw auto moet APK-gekeurd zijn en minimaal een WA-verzekering* met inzittenden dekking hebben. Vrijwilligers moeten een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen. U hoeft geen ANWB-lid te zijn.
* Een paar verzekeraars dekken vrijwilligerswerk met een kleine vergoeding niet. Informeer daarom vooraf bij uw verzekeraar. Er is daarvoor een voorbeeldbrief beschikbaar.

Accordion item is ingeklapt

De vrijwilliger krijgt een kleine vergoeding van € 0,35 per kilometer plus eventuele parkeerkosten. De deelnemer rekent na de rit de gereden kilometers – gerekend vanaf het huis van de vrijwilliger – af met de chauffeur. De chauffeur heeft een bonnenboekje en geeft de deelnemer een kopie van het bonnetje van de rit.

Accordion item is ingeklapt

Het aantal kilometers van de rit wordt gerekend vanaf het huis van de vrijwilliger. Per kilometer heen- en terugreis is de onkostenvergoeding € 0,35 per kilometer, vermeerderd met de eventuele parkeerkosten. De vrijwilliger krijgt van de deelnemer dus een vergoeding voor het aantal kilometers dat hij/zij met eigen auto reed.

Accordion item is ingeklapt

Er is geen maximum aantal kilometers. De vrijwilliger (chauffeur) bepaalt of hij/zij ingaat op een aanvraag voor een rit. ANWB AutoMaatje wordt vaak ingezet voor de kortere ritten naar dokter, ziekenhuis, kapper, winkel of bezoekje aan vrienden of familie.

Accordion item is ingeklapt

De vrijwilliger gaat samen met de deelnemer op stap. Bij korte ritten zal hij/zij vaak bij de deelnemer blijven. Zit er veel tijd tussen de heen- en terugrit? Dan maakt hij/zij een afspraak wanneer hij/zij weer klaarstaat voor de terugreis. Dan zijn het voor de chauffeur twee ritten voor de kilometervergoeding.

Accordion item is ingeklapt

Maakt u gebruik van hulpmiddelen zoals een rollator of hulphond? Geeft het aan! ANWB AutoMaatje Loon op Zand weet welke chauffeurs we dan wel en niet kunnen benaderen.

Accordion item is ingeklapt

Ja, de ANWB wil het mogelijk maken dat mensen zo lang mogelijk mobiel blijven en kunnen blijven deelnemen aan het sociaalmaatschappelijke verkeer. De ANWB biedt ANWB AutoMaatje aan vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, vrijwilligers en deelnemers hoeven geen ANWB-lid te zijn.

Accordion item is ingeklapt

De ANWB wil mensen zo lang mogelijk mobiel houden en laten deelnemen aan het sociaalmaatschappelijke verkeer. ANWB AutoMaatje is van buurtgenoten voor minder-mobiele buurtgenoten. De ANWB biedt ANWB AutoMaatje aan vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, vrijwilligers en deelnemers hoeven geen ANWB-lid te zijn.

Accordion item is ingeklapt

Wilt u meedoen of heeft u nog vragen? Bel met de KlussenDienstCentrale: 0416 - 531573 (maandag t/m donderdag 9:30 uur – 12:00 uur)