Ga naar de homepage

1 op de 5 mensen krijgt dementie. In onze gemeente zijn op dit moment naar schatting 450  mensen met dementie. Van hen woont  70% thuis. . Daarom is aandacht voor dementie belangrijk. Samen maken we de gemeenschap in onze gemeente dementievriendelijk. De gemeente wil sámen met haar inwoners aan de slag. Op deze pagina leest u meer informatie over dementie en wat u kunt doen.

Accordion item is ingeklapt

Dementie is een hersenaandoening die u langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van een ander. Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes. Hiervan komt Alzheimer het meest voor. Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie. Tussen 2015 en 2030 wordt een flinke stijging van het aantal mensen met dementie verwacht. Dagelijkse dingen als sporten, boodschappen doen en contact met uw omgeving kunnen steeds moeilijker worden. Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte, waarvan 6 jaar thuis. Zij en hun naasten kunnen zo lang mogelijk kwaliteit van leven behouden als zij zich geaccepteerd gesteund en gekend voelen. 

Tips, feiten, cijfers, nieuws en inspiratie zijn te vinden op de volgende websites:

Accordion item is ingeklapt
 • Help de gemeenschap dementievriendelijk te worden, bekijk de vrijwilligersvacatures op de website van Dementievriendelijk Brabant.
 • Volg een gratis (online) training of lees tips voor omgaan met dementie bij Samendementievriendelijk.
 • Help iemand met dementie in jouw buurt of je werk.
 • Help de mantelzorger van iemand met dementie.

Accordion item is ingeklapt

Alzheimer Nederland heeft een checklist gemaakt met signalen die kunnen wijzen op dementie. Raadpleeg bij vermoedens altijd uw huisarts omdat deze signalen ook een andere oorzaak kunnen hebben. Bezoek de website van Alzheimer Nederland voor de checklist en meer informatie. 

Accordion item is ingeklapt
 • Kijk eens op de website van Alzheimer Nederland en doe de test.
 • Neem contact op met uw huisarts.
 • Neem contact op met de dementieconsulent van de gemeente via uw wijkteam. Bekijk welk wijkteam actief is in uw buurt op de pagina wijkteams.

Accordion item is ingeklapt

In onze gemeente werken we samen met inwoners, mantelzorgers en ondernemers aan een dementievriendelijke gemeenschap. Binnen onze regio Hart van Brabant zijn alle gemeenten al dementievriendelijk. We zijn daarmee de eerste dementievriendelijke regio in Brabant.

De 10 doelstellingen van een dementievriendelijke gemeenschap:

 1. Geen taboe meer over dementie.
 2. Kennis en informatie verspreiden over dementie.
 3. Mensen met dementie tellen mee.
 4. Samen: meer ontmoeting.
 5. Ontmoeting voor jong en oud.
 6. Meer persoonlijke aandacht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.
 7. Geen betutteling meer.
 8. Iedereen welkom.
 9. Een veilige omgeving voor mensen met dementie.
 10. Een breed draagvlak binnen de hele gemeenschap.

Accordion item is ingeklapt

Binnen onze gemeente werkt een kerngroep aan de dementievriendelijke gemeenschap. De kerngroep bestaat uit: