Ga naar de homepage

Jongeren weten vaak niet welke rechten en plichten zij hebben zodra ze 18 jaar worden. Hierdoor ontstaan soms schulden of problemen. Om dit te voorkomen geven wij jou tips om ervoor te zorgen dat je er op je 18e goed voor staat!

Accordion item is ingeklapt

Er zijn verschillende zaken die je moet regelen zodra je 18 wordt. Hieronder staat een overzicht:

  • Vraag een DigiD aan. DigiD wordt gebruikt als identificatiemiddel op websites van de overheid.
  • Open een betaal- en spaarrekening bij een bank.
  • Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten.
  • Vergeet niet om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een ongeluk kan altijd gebeuren.
  • Inschrijven bij een woningbouwvereniging is geen verplichting, maar wel handig. De wachttijden voor een sociale huurwoning in onze gemeente is lang. Ga naar www.woninginzicht.nl
  • Je hebt als jongere vaak recht op zorgtoeslag of huurtoeslag van de Belastingdienst. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.
  • Studenten tussen de 18 en 27 jaar die een voltijdopleiding volgen, hebben in sommige gevallen recht op studiefinanciering, een studentenlening of een studenten-OV. Ga naar www.duo.nl voor meer informatie.
  • Het Jongerenpunt Midden-Brabant gelooft dat alle jongeren recht hebben op een eigen toekomst. Zij kunnen en willen jouw talent niet verloren laten gaan. Ben je tussen de 18 en 27 jaar en op zoek naar een baan, studie of nieuwe start? Neem contact met hen op.

Accordion item is ingeklapt

Het Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) probeert voortijdig schoolverlaten van jongeren tussen de 18 en 23 jaar in onze gemeente te verminderen. Jongeren van 18 tot 23 jaar die in onze gemeente wonen en geen startkwalificatie én geen schoolinschrijving hebben, worden geholpen bij het vinden van een opleiding. Hiervoor kun je terecht bij gemeente Tilburg. Zij coödineren de meldingen en registraties van schoolverlaters namens onze gemeente. Lees meer informatie op de website van gemeente Tilburg.