Ga naar de homepage

In de gemeente Loon op Zand staan meer dan 13.000 gemeentelijke bomen. Bomen zijn belangrijk voor onze leefomgeving. Daarom verzorgt en beschermt de gemeente deze bomen.

Accordion item is ingeklapt

Wij hebben een zorgplicht voor onze bomen. Dit betekent dat wij de bomen onderhouden en regelmatig controleren. Een boom word eens per 3 jaar gecontroleerd en gesnoeid zoals afgesproken. Als het nodig is beschermen wij de bomen. Bijvoorbeeld tijdens werkzaamheden. Bomen dragen bij aan een groene leefomgeving. Wij kappen daarom bomen liever niet. Maar soms is dit toch nodig bijvoorbeeld als een boom ziek of dood is.

Accordion item is ingeklapt

Voor het kappen van sommige bomen is een vergunning nodig. Controleer of de boom op de lijst met waardevolle bomen of op de kaart met waardevolle bomen staat. Tip: zoek op straatnaam. Staat uw boom erop? Vraag dan een omgevingsvergunning aan voor kappen via het www.omgevingsloket.nl. De kosten voor een omgevingsvergunning kunt u vinden op de pagina leges en tarieven.

Accordion item is ingeklapt

Schade door omgevallen bomen

Heeft u schade door een omgevallen boom? Neem dan contact op met uw verzekeraar. Voor schade aan bomen is de gemeente namelijk niet aansprakelijk. Bel bij een noodsituatie meteen 112 en neem daarna pas contact op met uw verzekeraar. Bij geen noodsituatie kunt u de overlast doorgeven via Fixi.

Schade door afgebroken takken

Heeft u schade door een afgebroken tak? Neem dan contact op met uw verzekeraar. Voor schade aan bomen is de gemeente namelijk niet aansprakelijk. Bel bij een noodsituatie meteen 112 en neem daarna pas contact op met uw verzekeraar. Bij geen noodsituatie kunt u de overlast doorgeven via Fixi.

Schade door wortels van bomen

Bomen kunnen ook voor ongemak en overlast zorgen. Groeien er wortels van gemeentelijke bomen in uw tuin en zijn deze kleiner dan 4 cm? Dan mag u deze zelf verwijderen. Neem contact met ons op als de wortels groter dan 4cm zijn. Wij adviseren u om in dat geval contact op te nemen met uw verzekering.

Minder zonlicht door bomen

Overlast door een belemmering van zonlicht is meestal geen reden dat de gemeente bomen gaat toppen, snoeien of kappen. Houd rekening met bestaande bomen als u zonnepanelen gaat plaatsen.

Overlast door overhangende takken

Heeft u overlast door overhangende takken of groeit een tak tegen uw woning? Neem dan contact met ons op. Dan overleggen wij met u of wij de tak kunnen snoeien.

Overlast door plak en naalden van bomen

In de herfst laten sommige bomen hun blad vallen. Op de meeste locaties wordt dit opgeruimd met behulp van veegmachines en bladblazer. Lees waar wij bladkorven plaatsen.

Overlast door eikenprocessierups

Afgelopen zomers hebben wij veel overlast gehad van de eikenprocessierups. We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Lees wat wij doen tegen de eikenprocessierups.

Accordion item is ingeklapt

Bomen controleren wij regelmatig. Soms blijkt dat een boom niet meer voldoet aan de kwaliteit die wij voor ogen hebben. Bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte en plagen en  of slechte groeiomstandigheden. Bomen die niet meer voldoen aan onze kwaliteitseisen, vervangen wij voor nieuwe bomen.