Ga naar de homepage

Bij een slecht geïsoleerde woning verdwijnt er veel warmte van binnen naar buiten. Dat is zonde, ook omdat de kosten om je woning te verwarmen momenteel hoog zijn. Met woningisolatie houd je deze warmte beter binnen. Zo verbruik je minder gas en bespaar je direct op stookkosten. Zonder tocht en koude plekken in huis woon je ook heel wat prettiger!

Lees hieronder hoe je woningisolatie kunt aanpakken én hoe dit ook voor woningeigenaren met een kleine beurs betaalbaar is. Iedereen kan meedoen! 

Accordion item is ingeklapt

Om je woning beter te isoleren kun je kleine en grote isolatiemaatregelen nemen. Met kleine maatregelen kun je direct aan de slag, waarmee je energie bespaart waar dat eenvoudig kan. Grote maatregelen vragen om een investering, maar ze zorgen ook voor aanzienlijke besparingen en maken je huis comfortabeler. Het één hoeft het ander zeker niet uit te sluiten!

Kleine isolatiemaatregelen
Met kleine aanpassingen zorg je al direct voor minder kou en tocht in huis. Ze zijn bovendien goed zelf uit te voeren en je betaalt alleen voor de materiaalkosten. Deze zijn al snel terugverdiend met de energie die je bespaart. Klik op de links om te lezen hoe je met kleine maatregelen zelf aan de slag kunt.

Grote isolatiemaatregelen
Als je grote isolatiemaatregelen neemt, verbeter je de isolatiewaarde van je woning, bespaar je kosten en verhoog je het wooncomfort. Welke maatregelen voor jou het gunstigst zijn hangt onder andere af van het type woning, de staat van de woning en wat je wil verbeteren. Daarnaast spelen factoren zoals de ligging van jouw woning en financiële mogelijkheden een belangrijke rol in deze overweging. Dit zijn de grote isolatiemaatregelen die je kun nemen:

De Verbeter je Huis module van Milieu Centraal geeft je een gedetailleerder inzicht in de mogelijkheden voor jouw eigen huis.

Accordion item is ingeklapt

Advies inwinnen
Warmtebeeldfoto van je woning: De energiecoaches van het Energie Collectief Loon op Zand (ECLoZ) kunnen met een warmtebeeldcamera laten zien waar in jouw woning warmte weglekt en energie en geld bespaard kan worden. Voor een goede foto moet het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur tenminste 15 graden zijn. Dat is vooral in de winterperiode en dan vaak ook in de avonduren. Ben je geïnteresseerd om warmtebeeldfoto’s van de woning te laten maken, meld je dan aan via het digitale energieloket van de gemeente of mail naar besparing@ecloz.nl. De kosten bedragen € 25,- (gratis voor leden van ECLoZ à € 10,- per jaar).

ECLoZ Energieloket: De energiecoaches van ECLoZ zijn ook iedere vrijdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur aanwezig op Het Klavier, Anton Pieckplein 1 in Kaatsheuvel. Op dinsdagochtend zijn ze van 10.00 uur tot 12.00 uur te vinden in De Venloene, Venloene 1 in Loon op Zand. Zij geven daar deskundig advies over energiebesparing en lokaal opgewekte groene stroom. Kijk voor meer informatie op: ECLoZ | om.   

Verbeterjehuis: Eén overzichtelijke digitale plek voor huiseigenaren met advies over energiebesparende maatregelen, inclusief besparing, kosten, financiering en uitvoering van maatregelen. Ontdek via enkele eenvoudige vragen over jouw woning (zoals het woningtype en het bouwjaar) welke energiebesparende maatregelen je nog kunt treffen. Op de website staan ook verschillende klusvideo’s om zelf aan de slag te gaan.  

Isolatie-zelfscan
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een handige tool ontwikkeld die je helpt om erachter te komen waar al isolatie zit en wat je kunt verbeteren.  Neem 5 tot 10 minuten de tijd en doorloop de vragen. Je krijgt een compleet advies op maat: het beste startpunt voor een goed geïsoleerd huis.
Open de Isolatie-zelfscan

Zelf je dak of vloer isoleren?
Zelf je dak of vloer isoleren is een stuk goedkoper dan het laten doen. Via onderstaande links van Milieucentraal ontdek je wat er bij deze klus komt kijken. Zo kun je bepalen of je zelf aan de slag gaat of dat je toch liever een professional inschakelt.

Accordion item is ingeklapt

Dat hangt af van de maatregelen die je wil nemen en wat je mogelijk zelf kunt doen (zie ook: Aan de slag met woningisolatie). Onderstaand rekenvoorbeeld geeft een indruk van de kosten als je de genoemde isolatiemaatregelen volledig laat uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf.

Rekenvoorbeeld
Voor een gemiddelde rijtjeswoning zijn de totale kosten voor het isoleren van je dak, spouwmuur en het vervangen van de beglazing met HR++ glas (exclusief kozijnen) ongeveer € 8.000. Mocht je dezelfde isolatiemaatregelen toepassen voor een hoekwoning dan zullen de kosten ongeveer € 11.000 bedragen. Door deze investering kun je tussen de € 460 en € 640 per jaar besparen en wordt je huis ook meer waard. Hiermee heb je jouw investering binnen 7 tot 8 jaar terugverdiend! En wist je dat je een flinke subsidie op deze kosten kunt ontvangen? Hiermee daalt de terugverdientijd zelfs tot onder de 5 jaar! Kijk voor meer informatie onder Subsidiemogelijkheden

Je hoeft natuurlijk niet alles tegelijk aan te pakken. Je kunt ook beginnen met één maatregel en later de rest doen. Ga je zelf aan de slag met bijvoorbeeld dak- of vloerisolatie, dan bespaar je aanzienlijk op arbeidskosten. Wil je een meer gedetailleerde schatting van de isolatiekosten voor jouw woning? Gebruik de Verbeter je Huis module van Milieu Centraal.

Accordion item is ingeklapt

Er zijn gunstige subsidieregelingen om grote isolatiemaatregelen te betalen. Hiermee is het voor veel woningeigenaren zonder spaargeld ook mogelijk om de woning te isoleren.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Bij het uitvoeren van één isolatiemaatregel krijg je 10 tot 15% subsidie op de gemaakte kosten. Bij het uitvoeren van een combinatie van twee of meer isolatiemaatregelen ontvang je twee keer zoveel subsidie, dus 20 tot 30% van de gemaakte kosten. Wij raden je daarom aan om minimaal twee isolatiemaatregelen uit te voeren.
Meer informatie en aanvragen

Subsidie uit het Nationaal Isolatie Programma (NIP)
Deze subsidie is bedoeld voor het isoleren van woningen met een (verwacht) D, E, F, of G label en een WOZ-waarde van minder dan € 429.300. De subsidie bedraagt € 1.460 per woning. De gemeente Loon op Zand werkt momenteel uit hoe de subsidie kan worden ingezet en hoe je deze kunt aanvragen. Zodra hierover meer bekend is, voegen we dat toe aan deze pagina.  

Rekenvoorbeeld
In onderstaand rekenvoorbeeld voor een gemiddelde tussenwoning en een hoekwoning (bouwjaar 1960-1980) worden de spouwmuur en het dak geïsoleerd en het glas vervangen door HR++-glas door een gespecialiseerd bedrijf. Je ziet de kosten voor en na de aftrek van de beschikbare subsidies.

Soort woningKostenindicatie isolatiemaatregelenIdicatie subsidiebedrag ISDEIndicatie subsidiebedrag NIPKosten na aftrek subsidie
Tussenwoning€ 8.000€ 2.000€ 1.460€ 4.040
Hoekwoning€ 11.000€ 2.700€ 1.460€ 6.090

 

Accordion item is ingeklapt

Als je de resterende kosten niet zelf kunt betalen, dan kun je tegen gunstige voorwaarden een duurzaamheidslening afsluiten:

Lening Toekomstbestendig wonen
Wil je jouw woning duurzamer maken of aanpassen om langer thuis te blijven wonen? Dan kun je gebruik maken van de gemeentelijke lening Toekomstbestendig wonen. Hiermee kun je tegen gunstige voorwaarden aanpassingen financieren, waarmee je jouw woning voorbereidt op de toekomst.
Meer informatie en aanvragen

Energiebespaarlening
Met deze lening van het Nationaal Warmtefonds kun je als woningeigenaar energiebesparende investeringen voor jouw woning financieren. Als jouw verzamelinkomen minder is dan € 60.000 per jaar is de rente op de lening 0%. Ook zit er geen maximale leeftijdsgrens aan de lening waardoor ook 75-plussers de lening aan kunnen vragen.
Meer informatie en aanvragen

Verhoging van de hypotheek
Je kunt de hypotheek alleen verhogen als de woning overwaarde heeft. Dit kan op twee manieren. Ten eerste kun je onderhands verhogen. Als jouw hypotheek bij de notaris hoger staat dan wat je nu leent, dan kun je de hypotheek verhogen tot het bedrag waarvoor je hypotheek ingeschreven staat. Je kunt ook een tweede hypotheek afsluiten. Hiervoor moet je naar de notaris om een nieuwe hypotheekakte op te laten maken.