Ga naar de homepage

Bij het aanvragen van een identiteitskaart komt u 2 keer naar het gemeentehuis: voor de aanvraag en voor het ophalen. Dit geldt ook voor kinderen. Alleen voor de aanvraag hoeft u een afspraak te maken. U kunt uw identiteitskaart vijf werkdagen na de aanvraag zonder afspraak ophalen. 

Let op!

Uw nieuwe identiteitskaart heeft vanaf 4 januari 2021 een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen zes werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Bent u de identiteitskaart kwijt dan moet u de inlogfunctie blokkeren. Daarvoor neemt u contact op met de DigiD helpdesk.

Vanaf 2 augustus wordt een nieuw model geïntroduceerd met een aantal nieuwe uiterlijke kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en het BSN in een QR-code op de achterzijde van de kaart.

Accordion item is ingeklapt
  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze zijn verlopen.
  • Heeft u geen reisdocument, neem dan een ander legitimatiebewijs mee.
  • Één pasfoto in kleur, niet ouder dan 6 maanden. Let op de eisen: www.rijksoverheid.nl.
  • Geld of pinpas. U betaalt uw identiteitskaart direct bij de aanvraag.

Voor minderjarigen

  • Een geldig legitimatiebewijs (geen kopie) van beide ouders of degene die het gezag over het kind heeft.
  • Een minderjarige tot 12 jaar (ook een baby) moet bij het aanvragen en het afhalen van de identiteitskaart zelf aanwezig zijn.
  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die het kind in bezit heeft.
  • Een ingevuld en ondertekend Formulier toestemming afgite reisdocument.

Accordion item is ingeklapt

U kunt uw identiteitskaart vijf werkdagen na de aanvraag zonder afspraak afhalen bij de gemeentelijke informatiebalie in Het Klavier.

SMS-service 

Wilt u een SMS ontvangen als uw identiteitskaart klaar ligt? Geef dan bij het aanvragen van de identiteitskaart uw mobiele nummer door. Aan deze service zijn geen kosten verbonden.

Accordion item is ingeklapt

De kosten voor een identiteitskaart kunt u vinden op de pagina leges en tarieven, onder het kopje Paspoort, rijbewijs en uittreksels.

Accordion item is ingeklapt

Heeft u uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het voor 14:00 uur aanvraagt, kunt u het volgende werkdag vanaf 12:00 uur ophalen tijdens openingstijden van de receptie. 

Nooddocument

Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Koninklijke Marechaussee voor een nooddocument. Lees hierover meer op www.rijksoverheid.nl.

Accordion item is ingeklapt

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt of is het gestolen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de gemeente. Dit is nodig om misbruik ervan te voorkomen. Deze melding is definitief. Na deze melding kan het document niet meer worden gebruikt omdat het ongeldig is. Als u het terugvindt, moet u het inleveren bij de gemeente.

Bent u uw document in het buitenland verloren dan moet u voor de reisverzekering een aangifte van de politie in het buitenland hebben.

Online aangifte vermist paspoort/identiteitskaart (DigiD)

De persoon van wie het paspoort of de identiteitskaart kwijt of gestolen is moet zelf inloggen met DigiD. Als ouder mag u de vermissing van uw minderjarig kind doorgeven.

Doorgeven van vermissing (kwijt of gestolen) van een paspoort of identiteitskaart is gratis.

Geen DigiD?

Accordion item is ingeklapt

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt.

Meer informatie bij de Marechaussee www.defensie.nl.

Accordion item is ingeklapt

Geef nooit zomaar uw identiteitskaart af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geeft u een kopie af? Op www.rijksoverheid.nl  leest u wat u kunt doen om misbruik te voorkomen.