Ga naar de homepage

Efteling voor 20 procent aardgasvrij met WKO-installatie

Louis Laros en Fons Jurgens openen de WKO-installatie

Joris Buijs Fotografie

Fons Jurgens (algemeen directeur Efteling) en Louis Laros (wethouder Duurzaamheid) openen de gloednieuwe WKO-installatie in de Efteling. De Fata Morgana (attractie en het evenementencomplex), Fabula, horecalocatie Frau Boltes Küche, het Efteling Theater en straks ook het nieuwe Efteling Grand Hotel en Danse Macabre zijn hiermee volledig aardgasvrij. Het totale gasverbruik van de Efteling daalt hierdoor met 20 procent. Een belangrijke stap als alle inwoners en ondernemers in Loon op Zand in 2050 van het gas af moeten.

Loon op Zand Aardgasvrij in 2050

De doelen zijn bekend: in 2050 moet ook Loon op Zand aardgasvrij zijn. Dit geldt voor zowel inwoners als ondernemers. Ook moet de status van kwetsbare natuurgebieden zoals de Loonse en Drunense Duinen sterk verbeterd zijn. In 2030 moet de eerste slag zijn gemaakt. Daarom heeft de gemeente in het duurzaamheidsprogramma gekozen voor drie pijlers om dat voor elkaar te krijgen: energietransitie, klimaatadaptie & biodiversiteit en circulaire economie. Op 9 oktober is dit duurzaamheidsprogramma vastgesteld door de gemeenteraad.

Wethouder Laros: “een groene, toekomstbestendige omgeving voor iedereen”

“Deze duurzaamheidsvisie helpt ons om bij alles wat we doen rekening te houden met de klimaatdoelen. De medewerkers van onze gemeente toetsen bij ieder project of de gemaakte keuzes passen binnen onze duurzaamheidsvisie. Hiermee zorgen we ervoor dat al onze inwoners en ondernemers kunnen wonen, werken en leven in een groene, toekomstbestendige omgeving,” vertelt duurzaamheidswethouder Louis Laros. “Iedere stap die we daarin zetten helpt. Het kan dan gaan om een grote stap van de Efteling met de WKO-installatie. Maar ook kleine stappen zoals het plaatsen van tochtstrippen, korter douchen of je regenpijp loskoppelen en een regenton plaatsen doen ertoe.”

Hoe werkt een WKO-installatie?

Fons Jurgens en Louis Laros kregen tijdens de opening een rondleiding in het gebouw waar de WKO-installatie staat. Warmte- en koudeopslag (WKO) is een duurzame methode om een pand te verwarmen én te koelen. Een WKO-installatie verwarmt en koelt gebouwen door middel van bodemenergie. In de zomer wordt koud water uit de bodem gehaald en via een warmtewisselaar ingezet om een gebouw te koelen. Tegelijkertijd wordt de warmte uit het gebouw afgevoerd en in de bodem opgeslagen voor gebruik in de winter. Met behulp van een warmtepomp wordt het water in de winter vervolgens op de ideale temperatuur gebracht. Innovatief aan de installatie bij de Efteling is dat hiervoor ook water uit de Aquanura-vijver wordt gebruikt. Bijzonder is verder dat de WKO is geïnstalleerd bij bestaande gebouwen uit bijvoorbeeld de jaren 80. Dat gebeurt niet vaak.

Nationale Klimaatweek

Er gebeurt veel in Loon op Zand rondom duurzaamheid. Tijdens de Nationale Klimaatweek inspireren we elkaar om steeds duurzamer te leven. Dat kan groots opgezet, zoals met de WKO-installatie van de Efteling. Maar alle kleine beetje doen ertoe. Dit is hét moment voor inwoners en ondernemers om (energie) te besparen, minder CO2 uit te stoten, zuiniger om te gaan met water en materialen te hergebruiken. Dat is goed voor onze omgeving, onze portemonnee én onze toekomst. Op naar een groener, schoner en duurzamer Loon op Zand. Tips hierover verschijnen tijdens de Nationale Klimaatweek op de sociale media kanalen van de gemeente Loon op Zand.

Kijk voor meer informatie op de webpagina duurzaamheid.