Ga naar de homepage

Op zaterdag 23 maart is alweer de 22e Landelijke Opschoondag. Hieronder zie je in één oogopslag hoe jij en je buren in actie komen. Vele handen maken licht werk en de actie wordt er nóg leuker van. Door met velen in actie te komen krijgt het onderwerp extra aandacht.

Waarom?

In een schone omgeving is het fijn wonen, werken, leren en recreëren. Een bananenschil blijft een jaar op straat liggen. Een uitgespuugd kauwgompje wordt pas na twintig jaar afgebroken. En een plastic flesje nooit. Het zwerfafvalprobleem is ingewikkeld. De oplossing begint met de juiste kennis over zwerfafval. Over afbraaktijden en afvalbestrijding, maar ook over succesvolle samenwerkingen, nieuwe wetgeving en onderwijs. Zwerfafval is een probleem van iedereen. We kunnen allemaal bijdragen aan de oplossing.

Opschonen in jouw buurt

Ga op zaterdag 23 maart ook de straat op en neem jouw buren mee. Kies zelf een moment op de dag. Stop een briefje bij de buren in de bus om op te roepen het samen te doen.

Opschoonmateriaal

Meld je aan als Zwerfafvalpakker via de Fixi app of het meldpunt van de gemeente via 0416-289111. Je ontvangt dan een zwerfafvalpakket bestaande uit een grijper, een ring, vuilniszakken en een veiligheidshesje.  Zwerfval dat is verzameld op 23 maart, wordt op maandag 25 maart opgehaald door het serviceteam van de gemeente Loon op Zand. Het opgehaalde zwerfafval kan worden aangemeld via de Fixi app.

Deel je opschoon actie!

Vraag je buren, regel een kan koffie en inspireer andere buren door jouw opschoonverhaal te delen op social media. Tag @nederlandschoon en gebruik #landelijkeopschoondag #gemeenteloonopzand.