Ga naar de homepage

Woensdag 26 april – de dag van de Lintjesregen - reikte burgemeester Hanne van Aart

vijf Koninklijke onderscheidingen uit aan de volgende inwoners van de gemeente

Loon op Zand. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. In Tilburg ontving de heer Pheninckx een onderscheiding van burgemeester Theo Weterings. Hij werd benoemd tot Ridder.

Mevrouw C.M. (Corry) van Grinsven – van den Bogaard (74) uit Kaatsheuvel

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Van Grinsven was vanaf 1980 tot 2005 vrijwilliger bij de RK Parochie Heilige Willibrordus in Hedel. Zij was lid van de communie- en vormselwerkgroep. In de periode 1994 – 2005 was zij lector, lid van de avondwakegroep, ziekenbezoekgroep en schoonmaakgroep. Van 1998 tot 2015 was zij vrijwilliger bij de RK Parochie H. Michaël in St. Michielsgestel. Zij fungeerde als lector en lid van de avondwakegroep en zette de schoonmaakploeg op en coördineerde deze. Zij organiseerde fietstochten en assisteerde bij de communievieringen in het ziekenhuis in Den Bosch.
Van 2010 tot 2020 was zij vrijwilliger bij de KBO, afd. St. Michielsgestel. Zij richtte een hobbyclub op en begeleidde deze.
Mevr. van Grinsven was van 2015 tot 2020 vrijwilliger bij het Elisabeth/TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Zij was koster tijdens de kerkelijke vieringen en ondersteuner van de liturgie in de vieringen.
Vanaf 2015 is zij ook vrijwilliger bij de Parochie H. Willibrord, kerk St. Jan in Kaatsheuvel. Zij is lector, acoliet, lid van de schoonmaakploeg, gids tijdens de zomeropenstelling van de kerk en zij verzorgt felicitaties en condoleances bij de parochianen. Zij vervangt de koster en beheerder van de begraafplaats indien nodig.
Van 2016 is zij activiteitenbegeleidster bij de hobbyclub van de KBO in Kaatsheuvel.

 

De heer P.P. (Piet) Vesters (74) uit Kaatsheuvel

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Vanaf 1978 tot 2008 was de heer Vesters vrijwilliger bij de ‘Knutseltent’ in Oosterhout, een hobby/vrijetijdsclub voor verstandelijk beperkten. Hij was vanaf de oprichting tot de opheffing van de club in 2008 bij deze club betrokken. Hij was o.a. sleutelhouder van de hobbyruimte, verzorgde de inkoop en – indien nodig- het vervoer van de leden. Hij was de vraagbaak voor de ouders en voorzitter van het werkoverleg met vrijwilligers. Hij was medeorganisator van de carnavalsvieringen en open avonden voor ouders en belangstellenden.
De heer Vesters is sinds 2007 chauffeur en in 2012 gekozen tot secretaris van Buurtbusvereniging Gansoyen. Deze vereniging verzorgt voor Arriva het vervoer tussen Waalwijk en verschillende kleine dorpen ten noorden van Waalwijk (dorpen gelegen ‘over’ de rivier De Bergse Maas).
Hij was meer dan 10 jaar (2010-2020) vrijwilliger bij Prisma, Woonvorm Magnoliastraat in Kaatsheuvel. Hij was wekelijks bij het koffiemoment met de cliënten, waarna hij een activiteit op locatie begeleidde.
Van 2012 tot 2019 maakte de heer Vesters deel uit als vrijwillig coördinator van het buurtpreventieteam ‘De Vaert”.
Vanaf 2012 is hij collectant en wijkcoördinator voor ReumaNederland.

 

Mevrouw A.F.W.M (Angel) de Nijs – van de Wouw (50) uit Kaatsheuvel.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Vanaf 1994 is mevrouw De Nijs vrijwilliger, begeleider en vanaf 2011 voorzitter van Drumband Prins Maurits in Kaatsheuvel, een drumband voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ze speelt zelf mee, zowel bij repetities als bij optredens. Samen met de dirigent bedenkt zij het repertoire en werkt dit uit. Zij verzorgt de planning, organisatie en uitwerking van optredens, treedt in geval van nood op als EHBO-er en spant zich in voor het werven van nieuwe leden, vrijwilligers en sponsors.
Vanaf 2013 is mevrouw De Nijs vrijwilliger bij het ‘Huis van Sinterklaas’. Ze is figurant (Piet) en is nauw betrokken bij de voorbereiding en begeleiding van ‘pieten’, die het vak nog moeten leren.
Vanaf 2015 is zij vrijwillig coördinator van het buurtpreventieteam ’t Hoekske in Kaatsheuvel. Sinds 2021 is zij bovendien ook vrijwillig zwerfafvalpakker (Zapper).
Vanaf 2019 is zij vrijwilliger bij de Gehandicapten Sport en Ontspanningsvereniging (GSOV) Oriëntatie
in Dongen. Zij helpt en doet mee met de djembégroep.
Van 2019-2020 was mevr. De Nijs verzorgend medewerker bij Hospice Balade in Waalwijk.

 

De heer A.A. (Ton) Kalkers (76) uit Loon op Zand

Lid in de Orde van Oranje-Nassau


De heer Kalkers is vanaf 1986 medeoprichter, vrijwilliger en afwisselend voorzitter en secretaris bij Jeu de Boules Cochonnetclub in Loon op Zand. Hij was ook betrokken bij andere activiteiten van de club. Zo verzorgde hij van 1996 tot 2005 het clubblad ‘de Parley’ en vanaf 2002 tot op heden is hij actief voor de barcommissie. Hij gaf reanimatiecursussen en trainingsavonden om de speelkwaliteit te verhogen. In 2002 is hij gestart met de rubriek Lief & Leed in de Nieuwsbrief en gaat hij op bezoek bij zieken. In maart 2022 stopte de heer Kalkers officieel als secretaris van de vereniging, maar blijft als vrijwilliger actief.
Vanaf 2012 is de heer Kalkers redacteur van het dorpsblad ‘Rond de Toren’ in Loon op Zand.
Tevens is hij vanaf 2017 vrijwilliger bij Stichting Wandelnet. Hij is veldmedewerker en helpt bij het ontwikkelen, het beheer en onderhoud van het Hertogenpad, een lange afstandswandelroute van Breda naar Roermond.
Van 2008 tot 2021 was de heer Kalkers notulist bij Seniorenvereniging Loon op Zand.

 

Mevrouw A.M. (Arnola) De Kort – van Delft (64) uit De Moer.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Mevrouw De Kort was een actief lid van Ponyclub ‘De Moerse Ponyruiters’ in de periode 1993-2005.
Zij organiseerde concoursen, het jaarlijkse ponykamp, volgde belangeloos een commandantencursus en bezocht vergaderingen van kring en bond. Zij werd later voorzitter tot in 2005 een fusie werd aangegaan met de Joachimruiters in De Moer.
Mevrouw De Kort was jarenlang betrokken bij de voorganger van Stichting Jeugdpret : Stichting Jeugdvakantiewerk Kaatsheuvel. Toen deze stichting ophield te bestaan werd zij in 2005 voorzitter van de Stichting Jeugdpret tot 2009 , maar is altijd betrokken gebleven als vrijwilliger en begeleidt jaarlijks de vakantieweek. In de periode 2017 – 2018 was zij weer bestuurslid.
In 2006 tot 2017 was mevrouw de Kort secretaris van de Kruisboogvereniging ‘De onderlinge Vriendschap’ en vanaf 2020 is zij penningmeester. Bij activiteiten is zij altijd present en neemt vaak de organisatie op zich.
Vanaf 2006 is zij bestuurslid van Muziekvereniging De Moer. Zij vertegenwoordigt de vereniging naar buiten, heeft allerlei bestuurstaken, bereidt concerten voor waarbij zij optreedt als ladyspeaker en organiseert het jaarlijks uitje van de vereniging.
Vanaf 2020 zet mevrouw De Kort zich in als vrijwilliger voor een gratis kinderkamp voor kansarme kinderen bij groepsaccommodatie ‘Binnenheide’ in Loon op Zand.
Hiernaast is mevrouw De Kort als vanaf 1986 een zeer actief lid van ‘Vrouwen van Nu, afdeling De Moer’.

 

De heer C.J.C.M (Tiny) Pheninckx (66) uit Kaatsheuvel

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Pheninckx uit Kaatsheuvel ontving zijn onderscheiding in Tilburg uit handen van burgemeester Theo Weterings.

De heer Pheninckx was gedurende veertig jaren, tot december 2021, werkzaam bij de Scholengemeenschap De Rooi Pannen van de Stichting Katholiek Ondernemersonderwijs te Tilburg. Hij startte als docent Economische Vakken op de afdeling Handel & Ondernemen, werd adjunct-directeur van de praktijkgerichte afdeling en later werd hij aanvankelijk benoemd tot directeur van de MBO-afdelingen, sinds 1998 als lid van de Centrale Directie en vanaf 2003 als voorzitter van het College van Bestuur.

De heer Pheninckx heeft zich bijzonder ingezet voor leerlingen met een moeilijke financiële thuissituatie door het betaalbaar houden van de opleidingen en in dat kader heeft hij in de jaren 2017/2018 de aanzet gegeven voor de beleidskeuze van kosteloos onderwijs. Als eerste school in Nederland werd onderwijs geboden met gratis boeken en overige leermiddelen en geen vrijwillige ouderbijdrage meer voor excursies en buitenschoolse activiteiten. Zijn financieel beleid maakte ook voor de komende jaren het kosteloos onderwijs mogelijk.

Daarnaast was hij de drijvende kracht in het proces om te komen tot de defusie van de school met het ROC. In het kader van de wet op de brede ROC-vorming werd De Rooi Pannen halverwege de jaren negentig gedwongen tot een fusie met ROC De Leijgraaf tot ROC de Brabantgroep. Mede dankzij zijn vele gesprekken met politici, ambtenaren en juristen kwam een wetsvoorstel tot stand dat een defusie van ROC's mogelijk maakte. Met de defusie verkreeg de school de vrijheid om de eigen koers te varen voor kwalitatief onderwijs, waarna andere ROC's volgden.

Voor de inhoudelijke kant van het (detail)handelsonderwijs zette hij zich in voor praktijkgerichte landelijke onderwijsprogramma’s in het handelsonderwijs op alle niveaus. Op zijn initiatief werd De Rooi Pannen de eerste school met een eigen onderwijswinkelcentrum, een praktijkvorm waarbij de leerlingen in een beschermde omgeving alle functies kunnen vervullen die in de dagelijkse praktijk voorkomen en hen vakmatig en qua zelfvertrouwen voorbereiden op hun toekomst.

Hiernaast was de heer Pheninckx lid en voorzitter van de Bedrijfstakgroep Handel, een samenwerkingsverband van alle MBO-scholen die opleidingen in de sector handel aanbieden.  Hij vertegenwoordigde het MBO Handelsonderwijs in het bestuur van Kenniscentrum Handel en was lid van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

De heer Pheninckx was voorzitter van de Stichting Tilburg Ten Miles, hij was bestuurslid en voorzitter van Stichting Jeugd Sportfonds Tilburg en bestuurslid en later voorzitter van Stichting Leergeld Tilburg. Van 2003 – 2020 was hij bestuurslid van het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei in Tilburg.