Ga naar de homepage
afbeelding omgevingswet

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Deze nieuwe wet geldt voor alle inwoners, ondernemers en organisaties in Nederland. De Omgevingswet bundelt de regels voor alles wat je buiten ziet, hoort en ruikt.

Wat verandert er door de nieuwe Omgevingswet?

De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en verblijven. Dat is de fysieke leefomgeving. Wie hier iets in wil veranderen, krijgt vanaf 1 januari 2024 met de Omgevingswet te maken. Heb je verbouwingsplannen, dan heb je mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Vanaf 1 januari 2024 kun je deze aanvragen in het nieuwe Omgevingsloket.

Drie belangrijke veranderingen:

1. Het online Omgevingsloket is vanaf 1 januari de plek waar iedereen die iets wil ondernemen in de leefomgeving direct ziet wat er kan en mag. Je kunt hier ná 1 januari onder andere checken of  een vergunning nodig is voor jouw activiteit, deze direct aanvragen of een melding doen. 

2. Alle bestemmingsplannen worden samen één omgevingsplan voor de gemeente Loon op Zand. In dit plan staat voor iedere plek in de gemeente wat er mogelijk is en welke regels er gelden, bijvoorbeeld over bouwen, gebruik van de leefruimte of milieu. Past jouw initiatief niet binnen het omgevingsplan, dan kun je hiervan afwijken volgens een nieuwe procedure vanaf 1 januari 2024.

3. Het uitgangspunt is dat de gemeente binnen acht weken beslist over een formele aanvraag voor een vergunning, met een mogelijke verlenging van zes weken. Daarna is er nog bezwaar en beroep mogelijk. Als een vergunningaanvraag complex is, kan de procedure langer zijn.

Meer ruimte voor nieuwe ontwikkelingen

De Omgevingswet zorgt voor een bredere kijk op onze leefomgeving. Deze moet allereerst veilig en gezond zijn. Ook is er straks meer ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en voor initiatieven uit de samenleving. Er zijn namelijk minder regels en de gemeente krijgt meer vrijheid voor eigen afwegingen. Bij initiatieven van inwoners of ondernemers staat het doel centraal in plaats van de vraag: ‘Mag het wel?’ De gemeente denkt mee over hoe iets mogelijk kan worden gemaakt en geeft snel duidelijkheid als een plan of idee echt niet past op een bepaalde plek.

Meepraten en meedenken

De Omgevingswet stimuleert dat je eerder kunt meedenken over ontwikkelingen of plannen in jouw buurt. Dat heet participatie. Daarmee kunnen de gemeente en initiatiefnemers op tijd belangen, meningen en goede ideeën op tafel krijgen. Zo moet de gemeente bij aanpassingen van het omgevingsplan aangeven wie ze betrokken heeft, wat de uitkomsten zijn en hoe deze zijn verwerkt in het plan. Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning is juist de initiatiefnemer verplicht om aan te geven of, en zo ja hoe de omgeving betrokken is bij het plan en met welke resultaten.

Meer informatie en contact

Op www.loonopzand.nl/omgevingswet vind je meer informatie voor inwoners en ondernemers. Je vindt hier ook verwijzingen naar landelijke informatie over zaken waar je mee te maken kunt krijgen. Heb je vragen over jouw eigen situatie waar je zelf niet uitkomt? Bel dan het algemene telefoonnummer van de gemeente 0416-289111 of mail naar info@loonopzand.nl.