Ga naar de homepage
Jan Snoeren is chauffeur voor ANWB AutoMaatje Loon op Zand.

Jan Snoeren is chauffeur voor ANWB AutoMaatje Loon op Zand. “Ik leer ook een heleboel van de deelnemers.” Fotografie: Wim Hollemans

In Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer wonen mensen waarvoor vervoer niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld door hun leeftijd, een beperking of omdat hun partner overleden is. Met ANWB AutoMaatje kunnen zij weer meedoen in de maatschappij. ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten (deelnemers) vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto.

"Uitbreiding gezocht: Sluit je aan als chauffeur!"

Jan Snoeren is ANWB AutoMaatje in gemeente Loon op Zand. Jan: “Het is een klein gebaar, maar mensen zijn zo dankbaar. Het persoonlijk contact is ook zo leuk en je komt ook weer eens oude bekenden tegen. Verder leer ik ook een heleboel van de deelnemers”.

ANWB AutoMaatje Loon op Zand is trots op een groep van meer dan 20 toegewijde chauffeurs die klaarstaan om minder mobiele dorpsgenoten te ondersteunen. Maar om aan de groeiende vraag te voldoen zijn er meer helpende handen nodig.

De chauffeurs roepen dorpsgenoten op: “Doe je graag iets voor een ander en heb je de beschikking over een eigen auto? Meld je dan aan als vrijwilliger en vervoer minder mobiele plaatsgenoten met je eigen auto. Het is dankbaar en gezellig werk en je bepaalt zelf hoe vaak en wanneer je wilt rijden.”

Hoe het werkt

Als een deelnemer een rit aanvraagt, dan wordt deze gekoppeld aan een chauffeur. Als chauffeur word je hierover gebeld. Als je op het gevraagde moment kunt rijden, dan krijg je via de mail de details van de rit. Je haalt de deelnemer op het afgesproken moment op en brengt deze na afloop thuis. Onderweg heb je een praatje en als het nodig is, help je je passagier. Bijvoorbeeld met het doen van boodschappen of meelopen naar de bestemming. De deelnemer betaalt de chauffeur een onkostenvergoeding van 35 cent per kilometer.

Oók de Klussen en Diensten Centrale zoekt versterking

Wil je liever op een andere manier je steentje bijdragen? Dat kan bij de Klussen en Diensten Centrale (KDC-LOZ). Naast ANWB AutoMaatje, zoekt KDC-LOZ ook versterking van vrijwilligers aan de balie. Deze vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het koppelen van ANWB AutoMaatjes aan elkaar. Door telefonisch de aanvragen voor ritten van deelnemers aan te nemen, kunnen zij deze vervolgens toewijzen aan een beschikbare chauffeur. Wil jij de schakel zijn die mensen weer met elkaar verbindt? Sluit je dan aan bij ons team aan de balie!

Meer weten en/of aanmelden?

Wil je meer weten over ANWB AutoMaatje, of wil je meedoen als deelnemer, chauffeur of als vrijwilliger bij de KDC-LOZ? Kijk op www.kdc-loz.nl of bel met coördinator Ronald Goedhart van ContourDeTwern 06-16115150.