Ga naar de homepage

Nieuw fietspad richting Duinlaan en rotonde Horst-Van Heeswijkstraat
  
Het college van Loon op Zand stelt de aanleg voor van een nieuw fietspad richting de kruising Horst-Duinlaan en een nieuwe rotonde bij de kruising Horst-Van Heeswijkstraat. Met deze ingrepen willen de gemeente en de provincie Noord-Brabant beide kruisingen en de snelfietsroute F261 veiliger maken. 

Sinds de oplevering van de F261, de snelfietsroute tussen Waalwijk en Tilburg, gebeurde op de plek waar de Horst en de Duinlaan elkaar kruisen een aantal (bijna-)ongelukken. Auto’s en fietsers bleken elkaar niet altijd op tijd te zien. Met een aantal tijdelijke maatregelen heeft de gemeente vorig voorjaar de kruising veiliger gemaakt, vooruitlopend op een definitieve oplossing. Storende elementen werden weggehaald en er kwamen nieuwe stopborden. Om de kruising overzichtelijker te maken werd ook een stuk fietspad richting de Van Heeswijkstraat afgesloten.    

Niet opofferen
Gedeputeerde Mobiliteit, Suzanne Otters-Bruijnen:. “Met de snelfietsroutes in onze provincie willen we fietsers ruim baan geven als goed alternatief voor de auto. Die routes moeten in de eerste plaats veilig zijn en daarnaast goed aansluiten op het fietsnetwerk van de gemeenten.” Daarom keken provincie en gemeente samen hoe ze de kruising Horst-Duinlaan veiliger konden maken zónder fietspaden op te offeren. Het afgesloten fietspad wordt éénrichtingsverkeer en aan de overkant van de Horst komt een nieuw fietspad in tegenstelde richting. Zo zijn er minder overstekende fietsers bij de kruising Horst-Duinlaan. Een nieuwe rotonde bij de kruising Van Heeswijkstraat zorgt dat verkeer ook daar veilig kan oversteken.

Wethouder Jan Brekelmans: “De allerveiligste optie was om de kruising Horst-Duinlaan ongelijkvloers te maken. Dan weet je zeker dat mensen op de fiets onbekommerd van A naar B door Kaatsheuvel kunnen knallen. Dat werd niet alleen onbetaalbaar, het bleek niet te passen in de beschikbare ruimte. Met het nieuwe fietspad, nieuwe markeringen, versmalling van de Horst en de rotonde die de verkeersstromen goed begeleidt, hebben we denk ik de optimale oplossing gevonden."

De totale kosten van deze aanpassingen worden begroot op zo’n €900.000,-. Hieraan betaalt de Provincie €435.000,- mee.  Voor de realisatie van de snelfietsroute was vanuit de gemeente Loon op Zand in totaal ruim 10 miljoen beschikbaar. Hiervan is nog geld over. Eind maart beslist de raad over het voorstel om dit te gebruiken voor de aanpassingen van de oversteek, het nieuwe fietspad en de nieuwe rotonde.