Ga naar de homepage

Wij begrijpen dat u vragen heeft over de opvang van vluchtelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daarom hebben we een Q&A samengesteld met de meest gestelde vragen.

Algemene vragen

Accordion item is ingeklapt

U kunt spullen verzamelen, onderdak bieden aan een vluchteling of als vrijwilliger helpen bij bijvoorbeeld de opvanglocaties. Ga voor meer informatie hierover naar VluchtelingenWerk Nederland. U kunt ook geld doneren. Als u zelf een idee of initiatief heeft, kun u dit plaatsen op www.loonopzandvoorelkaar.nl

Accordion item is ingeklapt

Geld doneren is mogelijk via het Rode Kruis Nederland of via Giro555.

Accordion item is ingeklapt

Als u vluchtelingen wilt ondersteunen, kunt u dat het beste vanuit Nederland doen. Op de website van de Rijksoverheid staat het meest actuele reisadvies. 

Opvang vluchtelingen

Accordion item is ingeklapt

Na onderzoek naar geschikte opvanglocaties kan de gemeente Loon op Zand vanaf 28 maart 2022 onderdak bieden aan 30 - en indien nodig mogelijk meer - Oekraïense vluchtelingen in de voormalige Theresiaschool in Kaatsheuvel. De komende tijd werken we eraan om deze locatie opvang klaar te maken. De opvang van Oekraïense vluchtelingen op deze locatie is, zoals het er nu naar uit ziet, beschikbaar voor de duur van maximaal 2 jaar. Wanneer en hoeveel vluchtelingen er daadwerkelijk worden opgevangen op deze locatie, is nu nog niet te zeggen. Daarnaast bieden verschillende recreatieondernemers diverse noodopvangplekken aan mocht dit noodzakelijk zijn.

Accordion item is ingeklapt

De vluchtelingen worden opgevangen in de voormalige Theresiaschool aan de Gasthuisstraat in Kaatsheuvel. Daarnaast worden, indien nodig, vluchtelingen enkele dagen opgevangen bij recreatieondernemingen totdat zij door kunnen stromen naar een meer permanent verblijf.

Accordion item is ingeklapt

In overleg met de gemeente wordt gekeken hoeveel opvangplaatsen er (nog) beschikbaar zijn in de voormalige Theresiaschool. Mocht daar geen plaats beschikbaar zijn dan kijkt de gemeente waar in het district de mensen wel terecht kunnen.

Accordion item is ingeklapt

Het rijk heeft alle veiligheidsregio’s gevraagd om binnen twee weken minimaal 1000 plekken voor vluchtelingen beschikbaar te stellen. Dat aantal is in Midden- en West-Brabant gereed. Uiteindelijk moeten dat 2000 plekken worden. We streven ernaar om deze opvanglocaties eind maart helemaal klaar te hebben. De locaties zijn eerder waarschijnlijk al wel in beeld, maar het kost ook tijd om deze locaties goed in te richten. We zetten in op stabiele tijdelijke opvangplekken zoals vakantieparken, leegstaande appartementencomplexen etc. 

Accordion item is ingeklapt

De opvanglocaties bestaan uit drie categorieën: noodopvang, semi-lange termijn en langere termijn. Wat die laatste categorie betreft gaat het om reguliere huisvesting. 

Er zijn twee noodopvanglocaties in onze regio. Eén grote locatie in Breda waar 200 vluchtelingen terecht kunnen en een kleine locatie in Tilburg waar plek is voor enkele tientallen mensen. Die zijn bedoeld voor de opvang van de eerste paar dagen (maximaal 72 uur). Indien mogelijk, worden vluchtelingen direct naar een woonplek gebracht waar ze langere tijd kunnen verblijven.

Accordion item is ingeklapt

Iedere gemeente draagt haar steentje bij. De opvang is in onze regio districtelijk georganiseerd en bestaat uit de drie districten Hart van Brabant, Baronie en Markiezaten. Aan de hand van het aantal inwoners is bepaald hoeveel opvangplekken ieder district zal inrichten. 

Accordion item is ingeklapt

Gelet op de onzekere situatie is dit nog niet duidelijk en hangt het af van de ontwikkelingen in Oekraïne.

Accordion item is ingeklapt

Dan kunt u terecht bij Vluchtelingenwerk Nederland en bij Take care BnB. Zij geven meer praktische informatie en bieden de mogelijkheid om u aan te melden. 

Accordion item is ingeklapt

Kijk op de website van Takecarebnb voor wat aandachtspunten.

Accordion item is ingeklapt

Ja, u het is nodig om Oekraïense vluchtelingen die u thuis opvangt in te schrijven in onze gemeente. Zij kunnen zich bij ons melden zodat wij hen kunnen inschrijven in de basisregistratie van onze gemeente.

Accordion item is ingeklapt

Voor het opvangen van vluchtelingen zijn geen financiële middelen beschikbaar. Het rijk vergoedt de kosten van de opvang die door de gemeenten wordt georganiseerd. Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op inkomen, eventueel uit uitkeringen. Om in aanmerking te komen voor uitkeringen moeten mensen ingeschreven staan bij de gemeente. Mensen die Oekraïners opvangen, moeten zelf met de vluchtelingen afspraken maken voor vergoeding van kost- en inwoning.
 

Accordion item is ingeklapt

Meld u zich bij de Oekraïense ambassade om een nieuw paspoort aan de vragen.

  

Accordion item is ingeklapt

Wat goed dat u tijdelijk vluchtelingen bij u thuis opvangt. De Oekraïense gasten die u tijdelijk opvangt, kunnen zichzelf aanmelden via het volgende formulier op de website van gemeente Tilburg: https://refugee.force.com/tilburg/s/need-help
Na het invullen van het formulier wordt er telefonisch contact opgenomen over de mogelijkheden voor een opvanglocatie voor langere termijn.