Ga naar de homepage

De regering meldde in december 2021 dat huishoudens op of net boven het sociaal minimum ongeveer 200 euro ontvangen via gemeenten. Om hen te helpen de energierekening te betalen. Omdat de energieprijzen hard stijgen, heeft het kabinet de toeslag verhoogd tot 800 euro.

Voor wie is de energietoeslag?

De energietoeslag is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Huishoudens die een Participatiewet uitkering via Baanbrekers ontvangen, een Samen-Loont-pas hebben, gebruik maken van de gemeentepolis voor minima, of een IAO ontvangen, krijgen de energietoeslag automatisch uitbetaald. 

Energietoeslag aanvragen

De betaling van de energietoeslag van 800,-- voor de Langstraatgemeenten, waaronder Loon op Zand, wordt geregeld door Baanbrekers. De bovengenoemde huishoudens hebben de energietoeslag inmiddels via Baanbrekers ontvangen.
Maar niet iedereen die in aanmerking komt voor de energietoeslag is al bij ons bekend. Huishoudens die niet via bovenstaande regelingen bij ons bekend zijn, kunnen de toeslag aanvragen. Dit gaat dan om huishoudens met een inkomen tot 120% van het minimum (ofwel de norm voor de Samen-Loont-pas) of huishoudens die in een lopende schuldregeling zitten (MSNP of WSNP). Op de website van Baanbrekers vind je een  aanvraagformulier voor de energietoeslag.
De behandeling van deze aanvragen probeert Baanbrekers zo kort als mogelijk te houden, toch moet je rekening gehouden met een doorlooptijd van enkele weken.