Ga naar de homepage

Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. U kunt dan stemmen op de leden van de Tweede Kamer. Normaal is die verkiezing om de vier jaar. Door de val van het kabinet zijn de verkiezingen eerder. De laatste Tweede Kamerverkiezing was in 2021. Meer informatie over de verkiezingen leest u op de website van de Kiesraad.

Accordion item is ingeklapt

Wilt u campagne voeren voor de verkiezingen? Houd dan rekening met het volgende.

Verkiezingsborden

Wilt u uw partijposter op de verkiezingsborden? Stuur de poster (jpg of pdf, a3 formaat, drukwerk resolutie 300dpi) uiterlijk 21 oktober 2023 in JPG-formaat naar verkiezingen@loonopzand.nl. We plaatsen de verkiezingsborden in week 44/ 45.

Driehoeks- en sandwichborden

5 weken voor de verkiezingen kunt u driehoeks- en sandwichborden bevestigen om lantaarnpalen. Er zijn 2 uitzonderingen:

  • Europalaan vanaf de N261 tot aan het Brugske
  • De Hoge Steenweg vanaf de N261 tot aan Hertog van Brabantweg. 

Dat mag geen overlast veroorzaken. Ook mag de (verkeers)veiligheid niet in gevaar komen. Uiterlijk een week na de verkiezingen moet u de borden weer verwijderen.

Flyeren

Flyeren ofwel het uitdelen van folders en boekjes is tussen 19.00 uur ’s avonds en 09.00 uur ’s morgens verboden. Op zondag mag het niet vóór 13.00 uur.

Accordion item is ingeklapt

Een politieke partij of groepering die mee wil doen aan de verkiezingen heeft soms ondersteuningsverklaringen nodig. Een ondersteuningsverklaring is een schriftelijke verklaring van een kiesgerechtigde die deelname van een partij aan de verkiezing ondersteunt. 

Ondersteuningsverklaringen zijn vereist als partijen: 

  • Voor het eerst deelnemen aan de verkiezing.
  • Bij de vorige verkiezingen geen zetel(s) hebben behaald. 
  • Deelnemen met een blanco lijst (zonder aanduiding. 

U mag een ondersteuningsverklaring afleggen: 

  • Als de partij meedoet aan de verkiezingen.
  • U mag stemmen voor de verkiezing waaraan de partij meedoet.

U kunt maximaal 1 ondersteuningsverklaring afleggen. Voor het afleggen van de ondersteuningsverklaring komt u tijdens de openingstijden van het gemeentehuis langs bij de gemeente. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken, tenzij u met meerdere personen tegelijk komt. Dan graag vooraf even een afspraak maken.

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Het ingevulde, niet getekende formulier (Model H4, te verkrijgen bij de politieke partij). U ondertekent het formulier waar de ambtenaar bij is.

Termijn

Het afleggen van Ondersteuningsverklaringen kan van maandag 25 september 2023 t/m maandag 9 oktober 2023. De Kieswet artikel H4 kunt u op de website van de overheid vinden. 

Accordion item is ingeklapt

Woont u niet in Nederland? En wilt u vanuit het buitenland stemmen bij de verkiezing van de Tweede Kamer? Lees hier hoe u zich registreert als kiezer buiten Nederland.

Accordion item is ingeklapt

De verkiezingsuitslagen van Loon op Zand van voorgaande jaren kunt u op de website van alle cijfers vinden.