Ga naar de homepage

Sinds december 2023 heeft de gemeente Loon op Zand hard gewerkt om een tijdelijke crisisnoodopvang te realiseren. De opvang vindt plaats aan de Dodenauweg (achter de brandweerkazerne en het voormalige politiebureau) in Kaatsheuvel. Sinds februari verblijven hier tijdelijke bewoners.

Accordion item is ingeklapt

In totaal verblijven er 136 vluchtelingen, waarvan ruim 45 kinderen, met zeker 16 verschillende nationaliteiten. Twee derde van de groep bestaat uit gezinnen van verschillende gezinsgrootte. De rest uit alleenreizenden. Op de opvanglocatie worden de bewoners toegewezen aan hun woonunit. Hierbij wordt rekening gehouden met de groepssamenstelling, zodat niet alleenreizenden óf alleen gezinnen naast elkaar komen te wonen. Dit draagt bij aan de saamhorigheid en de sociale controle op de noodopvanglocatie. Een deel van de alleenreizenden kent elkaar al vanuit andere opvanglocaties en zit in sommige gevallen samen in een woonunit. De noodopvanglocatie biedt in totaal plaats voor 150 vluchtelingen.

 

Accordion item is ingeklapt

Op het terrein staan 48 woonunits, drie grote tenten voor koken en eten, recreatie en onderwijs, acht sanitairunits, een was- en droogcontainer en twee rookcontainers. Daarnaast is het buitenterrein netjes ingericht. Er zijn overkappingen tussen de daken van de woonunits gemaakt voor beschutting tegen de regen en er hangen lampjes om de noodopvang een warme uitstraling te geven.

Accordion item is ingeklapt
  • Er zijn voldoende toezichthouders aanwezig. Mochten er op of om de opvanglocatie signalen zijn van onveiligheid, dan geven de toezichthouders dat aan de politie door.
  • Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u bellen met 06-41876855 of mailen naar opvang@loonopzand.nl.
  • Wilt u meldingen doen over openbare orde en veiligheid dan kunt u bellen met de politie via 0900 88 44 en bij spoed 112.

Niemand mag zonder reden het terrein betreden. Alleen vluchtelingen en medewerkers hebben toegang tot de crisisnoodopvang.  De vluchtelingen zijn vrij om te gaan en staan waar zij willen.

Accordion item is ingeklapt

Zinvolle dagbesteding is noodzakelijk om verveling en overlast te voorkomen. Om die reden bieden wij de bewoners de gelegenheid op een huiselijk leven, zoals zelf koken en kleding wassen. Kinderen bieden we scholing aan en alle bewoners kunnen deelnemen aan dagbesteding in de vorm van activiteiten op de locatie. U kunt dan denken aan vormen van sport, spel of educatie. 

Accordion item is ingeklapt

Als u een rol wilt spelen in de vrijetijdsbesteding van vluchtelingen, stuur dan een e-mail naar opvang@loonopzand.nl. Het Rode Kruis neemt vervolgens contact op.