housearrow-whitecheck-roundarrow-redarrow-yellowfilepluscircle-clock circle-phonesearchLayer 1

Geldigheid en duur

De bestuurderskaart en de passagierskaart zijn persoonsgebonden, dus niet gekoppeld aan het kenteken van een auto. De parkeerkaart wordt voor maximaal 5 jaar verstrekt. De geldigheid van de kaart wordt per individu apart vastgesteld, op basis van de medische situatie. Op de toekenningsbrief en op de parkeerkaart zelf kunt u zien wanneer deze verloopt.  

Soorten kaarten

Een bestuurderskaart vraagt u aan voor uzelf. U kunt niet meer dan 100 meter lopen, ook niet met een loophulpmiddel of rollator. Uw beperkingen hebben, na medische keuring, een langdurig karakter en u bent in staat zelfstandig te rijden. 

Een passagierskaart kunt u aanvragen voor iemand anders, bijvoorbeeld als u een kind of partner heeft met een beperking. Het kan gaan om een passagier, met een langdurige beperking, die volledig rolstoelafhankelijk is of een passagier die continu hulp nodig heeft om van deur tot deur te verplaatsen. In dat laatste geval kan de passagier, met hulpmiddelen (of uw hulp) niet meer dan 100 meter lopen. De passagier dient in het bezit te zijn van een onafhankelijk medisch advies.  

Parkeren

Met een parkeerkaart kunt u parkeren op  gehandicaptenparkeerplaatsen. U kan ook onbeperkt parkeren op plaatsen waarvoor anderen een beperkte parkeertijd geldt. 

Medische keuring

De kosten voor de medische keuring dient u zelf te betalen. Zonder medisch advies kunnen we uw aanvraag niet in behandeling nemen. Via het aanvraagformulier kunt u een medische keuring aanvragen bij onze partner Treve Advies. Als uw aanvraag wordt afgewezen, krijgt u deze kosten niet terug. 

Kosten parkeerkaart

De parkeerkaart is niet gratis. Voor het aanvragen, verlengen of vervangen van een parkeerkaart bent u verplicht leges te betalen. De leges moet u vooraf betalen. Als uw aanvraag wordt afgewezen krijgt u deze kosten niet terug.

In de onderstaande tabel is een overzicht van de leges te vinden:

BeschrijvingLegestariefMax. duurGrondslag
Aanvragen gehandicaptenparkeerkaart€ 137,455 jaarArt.1.13.1 legesverordening 2020
Verlengen gehandicaptenparkeerkaart€ 100,705 jaarArt.1.13.2 legesverordening 2020
Vervangen gehandicaptenparkeerkaart€ 150,705 jaarArt.1.13.3 legesverordening 2020

Bestuurderskaart

U kunt deze kaart aanvragen als:  

 • u niet meer dan 100 meter kunt lopen. Ook niet met een loophulpmiddel zoals een rollator, wandelstok of een kruk
 • uw beperkingen een langdurig karakter hebben
 • u zelf rijdt

Passagierskaart

U kunt deze kaart aanvragen als:

 • u volledig rolstoelafhankelijk bent
 • en uw beperkingen een langdurig karakter hebben

of

 • u continu hulp nodig heeft van de bestuurder om van deur tot deur te verplaatsen
 • en u met hulpmiddelen zoals een stok of krukken niet meer dan 100 meter kunt lopen
 • en uw beperkingen een langdurig karakter hebben

Medische keuring

Na het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart is een medische keuring noodzakelijk. Zonder medisch advies kunnen we uw aanvraag niet in behandeling nemen. Via het aanvraagformulier kunt u een medische keuring aanvragen bij onze partner Treve Advies. De kosten voor de medische keuring dient u zelf te betalen. Als uw aanvraag wordt afgewezen, krijgt u deze kosten niet terug. 

Wanneer uw kaart kwijt of gestolen is, dient u een Verklaring van vermissing op te halen bij de gemeente en in te vullen. Aangifte hiervan doen bij de politie is niet meer mogelijk. Aanvragen van een vervangende kaart is niet gratis. U betaalt, ongeacht oorzaak, € 150,70 (art. 1.13.3 legesverordening) voor vervanging van de parkeerkaart. Neem hiervoor contact op met het Servicepunt Welzijn, Wonen en Zorg via 0416 - 289247 of per mail via servicepuntwwz@loonopzand.nl onder vermelding van 'Verklaring van vermissing parkeerkaart'.

Een gehandicaptenparkeerplaats kunt u aanvragen wanneer u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De aanvrager voor een gehandicaptenparkeerplaats moet in het bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder;
 • Op eigen terrein kan niet geparkeerd worden of parkeren op eigen terrein is ongeschikt gegeven de handicap (bijvoorbeeld een te smalle oprit);
 • De loopafstand is minder dan 50 meter of de vervoersbehoefte van de aanvrager is dusdanig dat een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats noodzakelijk is;
 • De verkeersveiligheid mag door de aanleg van de gehandicaptenparkeerplaats niet in het gedrang komen.

Kosten parkeerplaats

De gehandicaptenparkeerplaats is niet gratis. Voor zowel de aanvraag en aanleg bent u verplicht leges te betalen. De leges moet u vooraf betalen. Als uw aanvraag wordt afgewezen krijgt u deze kosten niet terug.

In de onderstaande tabel is een overzicht van de leges te vinden:

BeschrijvingLegestarief Max. duurGrondslag
Aanvraag van op kenteken toegewezen gehandicaptenparkeerplaats€ 269,20N.v.t.Art.1.13.4 legesverordening 2020
Aanleg van een op kenteken toegewezen gehandicaptenparkeerplaats€ 292,58N.v.t.Art.1.13.5 legesverordening 2020
Wijzigen van een kenteken/onderbord van een bestaande gehandicaptenparkeerplaats€ 57,75N.v.t.Art.1.13.6 legesverordening 2020
Verplaatsen van een op kenteken toegewezen gehandicaptenparkeerplaats€ 292,58N.v.t.Art.1.13.7 legesverordening 2020

   

Wilt u langskomen? Maak dan telefonisch een afspraak. De contactgegevens en de actuele telefonische bereikbaarheid van het Servicepunt Welzijn, Wonen en Zorg kunt u vinden op de algemene pagina van het servicepunt.  

mill-tailormade association-rosy