Ga naar de homepage

De gemeente Loon op Zand heeft recent een inspectie van alle kunstwerken in de openbare ruimte uit laten voeren. Hieruit is gebleken dat twee kunstwerken onveilig zijn.

Het kunstwerk Demeter aan het Frederik Hendrikpark in Kaatsheuvel staat niet goed verankerd op de sokkel. Hierdoor kan het kunstwerk omvallen. Het kunstwerk aan de Gerlachusstraat in Loon op Zand is gemaakt van RVS. Een aantal platen is los geraakt waardoor er scherpe randen zijn ontstaan. Vanwege de veiligheid worden de kunstwerken weggehaald. Beide kunstwerken worden tijdelijk opgeslagen en gerenoveerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Door de gemeenteraad is in 2021 geld beschikbaar gekomen om jaarlijks onderhoud uit te voeren aan de kunstwerken in de openbare ruimte. We baseren deze werkzaamheden op de inspectie die is uitgevoerd. Uit de inspectie is naar voren gekomen dat aan verschillende kunstwerken onderhoud nodig is. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld schilderwerk en herstel van voegwerk maar ook grotere restauratiewerkzaamheden zoals de kapotte vleugel van de Phoenix die in de Parkstraat heeft gestaan. In overleg met een gespecialiseerd bedrijf wordt de komende jaren gewerkt aan het herstel en onderhoud van de kunstwerken.