Ga naar de homepage

Er zijn diverse elektrische oplaadpunten binnen de gemeente Loon op Zand, private en openbare. De private oplaadpunt staan op eigen terrein. De openbare laadpalen staan in de openbare ruimte en zijn voor iedereen toegankelijk. Op diverse parkeerterreinen bij bijvoorbeeld winkels staan ook laadpalen, welke tijdens openingstijden te gebruiken zijn. Hieronder leest u per onderwerp meer informatie en hoe u een openbare laadpaal kan aanvragen.

Accordion item is ingeklapt

Wilt u een oplaadpunt op eigen terrein? Dit is mogelijk zonder vergunning. U betaalt het oplaadpunt zelf. De gemeente financiert dit niet en geeft geen subsidie.

Regels

  • U mag zelf een oplaadsysteem aanschaffen en bevestigen in bijvoorbeeld uw garage of oprit.
  • U mag geen vaste voorzieningen en losse kabels vanuit de huisaansluiting over of onder openbaar gebied aanleggen. Het gebruik van een kabelgoot, aangelegd door de gemeente, is wel toegestaan. Dit leest u op de pagina kabelgoottegels.
  • U mag geen openbare parkeerplaats of parkeerruimte op de openbare weg reserveren.
  • U mag geen bord plaatsen dat de indruk geeft dat anderen niet op deze plek mogen parkeren.

Thuislaadpunten zijn er in allerlei vormen en maten. Ook zitten er grote verschillen tussen de functionaliteit, eigenschappen en prijs van thuislaadpunten. Daarnaast moet u rekening houden met de kosten van de installatie van een dergelijk systeem. Om de juiste keuze voor een thuislaadpunt te maken, kunt u terecht op de onafhankelijke website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Hier vindt u informatie over elektrisch vervoer, elektrisch laden en het kiezen van een laadpaal voor uw eigen oprit.

Accordion item is ingeklapt

Een laadpaal in de openbare ruimte is algemeen toegankelijk voor iedereen en niet exclusief voor één gebruiker of voertuig. In de gemeente Loon op Zand zijn 2 bedrijven actief waar u openbare laadpalen kunt aanvragen. Dat zijn:

U heeft vrije keuze bij welke van de 2 bedrijven u een laadpaal bij u in de buurt aanvraagt. U kunt maar bij 1 aanbieder een laadpaal aanvragen. Zij handelen voor u de verdere aanvraag bij de gemeente af.

ParknCharge plaatst na een aanvraag 2 laadpalen naast elkaar waarvan 1 van de sockets een capaciteit heeft van 22 kW. De overige 3 hebben een capaciteit van maximaal 7 kW. Ook hanteren zij een zogenaamd connectietarief. Informatie over het laadtarief op de website parkncharge.nl. De gemeente reserveert bij deze laadpalen in beginsel 1 of 2 parkeerplaatsen, afhankelijk van de situatie. Ook hier geldt dat uitbreiding van gereserveerde parkeerplaatsen gebeurt als daar behoefte aan is.

Opcharge plaatst in principe laadpalen zonder bijbehorende verkeersborden. Er wordt wel een speciale tegel in het parkeervak aangebracht. Gezien de snelle groei van laadvoorzieningen en met het oog op bijvoorbeeld parkeerdruk is dat een goede manier om laadpalen te realiseren. De ervaring leert dat er geen sprake is van langdurig parkeren van brandstofauto’s als er geen verkeersbord bij wordt geplaatst. Daarnaast is het goed om te weten dat de doorlooptijd bij een locatie met verkeersbord een stuk langer is doordat er een verkeersbesluit moet worden gepubliceerd. Daartegen is bezwaar mogelijk door belanghebbenden. Bij Opcharge kan na participatie de laadpaal vrij snel worden geplaatst. Informatie over het laadtarief op de website van opcharge.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een openbare laadpaal gelden de volgende voorwaarden:

  • U kunt niet parkeren, en daarmee ook niet laden, op eigen terrein;
  • U bezit een plug-in elektrische auto, of kunt aantonen dat u er één heeft besteld;
  • U rijdt een plug-in elektrische lease auto en u kunt dit aantonen met een verklaring;
  • In de nabije omgeving is geen openbare laadpaal aanwezig of deze is regelmatig bezet;
  • De openbare laadpalen komen in de openbare ruimte en zijn voor iedereen toegankelijk.

Accordion item is ingeklapt

De locaties van bestaande oplaadpunten in de gemeente Loon op Zand zijn te vinden op de website www.oplaadpalen.nl.

Laadpalen fiets

De locaties van bestaande oplaadpunten voor fietsen in de gemeente Loon op Zand zijn te vinden op de website www.fietsoplaadpunten.nl.

Accordion item is ingeklapt
  • Voor het plaatsen van een oplaadpunt werken de gemeente, netbeheerder en aanbieder samen.
  • Dit duurt minimaal 12 weken.
  • De gemeente publiceert een verkeersbesluit na goedkeuring van de aanvraag.
  • Voor deze publicatie geldt een bezwaartermijn van 6 weken.

Accordion item is ingeklapt

Het gebruik van de oplaadpunten is niet gratis. De stroom rekent u af via een oplaadpas. Deze is verkrijgbaar bij diverse aanbieders.

Accordion item is ingeklapt

Stuur voor meer informatie een e-mail naar ggaloonopzand@loonopzand.nl.