Ga naar de homepage

Er komt schot in De Nieuwe Wetering

Plek huidige Wetering

Fotograaf: Joris Buijs

Dinsdag 23 mei stemde B&W in met de stedenbouwkundige verkenning van De Nieuwe Wetering. Het voorstel aan de gemeenteraad is om in te stemmen met ‘Scenario A’. Ook is er geld nodig om de plannen verder te ontwikkelen en om de verenigingen uit de huidige Wetering tijdelijk elders onder te brengen.

In ‘Scenario A’ worden het nieuwe dorpshuis en de sporthal los van het Oude Klooster gebouwd. Bij de bouw blijft men wel binnen de oppervlakte van de huidige Wetering. Dat scheelt een bestemmingsplanwijziging. Het nieuwe grondoppervlak wordt iets kleiner dan het oorspronkelijke. Door eventueel in de hoogte te bouwen en de indeling goed af te stemmen met de gebruikers van De Nieuwe Wetering is voor alle partijen een mooie plek te vinden.

Bij de bouw van De Nieuwe Wetering krijgt de verbinding met het Witte Kasteel extra aandacht. Doel is ontmoeten in het groen tussen Kiosk, Kasteel en Klooster. Dit gebeurt door de laan van het Witte Kasteel in de beleving door te trekken naar een plein in een groene omgeving. Er is aandacht voor de flora en fauna en het historische cultuurlandschap.

Busvervoer en precies plannen vanwege stikstof

De afgelopen periode is gewerkt aan de planning om de huidige gebruikers van De Wetering tijdens de bouw- en sloopwerkzaamheden elders onder te brengen. Dit gebeurde in overleg met locatiehouders in Loon op Zand. Het college wil alle activiteiten liefst in de kern door laten gaan. Voor de gymlessen van de basisscholen is busvervoer geregeld. Dat moest omdat vanwege de stikstofuitstoot geen blaashal vlakbij De Wetering geplaatst kon worden.

Stikstof kwam al snel naar voren als obstakel voor nog meer onderdelen in dit intensieve traject. Het provinciebestuur van Brabant kondigde 1 maart een volledige vergunningenstop af voor alle activiteiten die Natura 2000-gebieden belasten. De Loonse en Drunense Duinen maken dat de gemeente Loon op Zand daar direct de gevolgen van ondervindt. Het team zet nu alles op alles om stikstofuitstoot te minimaliseren. Slopen en bouwen zullen volledig elektrisch en duurzaam gebeuren om binnen de kritische depositiewaarde te blijven.

Pragmatisch

In het projectteam zitten nu zowel de architect van ‘De Twee Snoeken’ als mensen met ervaring in de ontwikkeling van dorpshuizen. Het college draagt hen op de uitdagingen pragmatisch aan te pakken. Het team zet precies op een rij wat er al is, wat nog nodig is, wat er mag en wat er kan om te komen tot een definitief ontwerp dat snel aanbesteed kan worden. Intussen krijgt het Gezondheidscentrum in het Oude Klooster alle ruimte. De bouw daarvan begint in het nieuwe jaar, zodat het in 2025 open kan.
De uitdaging is nu om snelheid te maken, kwaliteit te leveren én binnen de stikstoflimieten te blijven. De bedoeling is ervoor te zorgen dat De Nieuwe Wetering in 2026 open kan. Op www.loonopzand.nl/wetering kunnen mensen altijd de meest actuele informatie inzien.