Ga naar de homepage

Crisisnoodopvang asielzoekers in Loon op Zand

Met ingang van woensdag 15 juni aanstaande stelt de gemeente Loon op Zand sporthal De Wetering in Loon op Zand beschikbaar om een deel van het teveel aan asielzoekers in Ter Apel (Groningen) op te vangen. “Tot een maximum van 150 asielzoekers kunnen we uiterlijk tot en met 29 juni onderdak bieden”, zegt burgemeester Hanne van Aart. Loon op Zand is daarmee voor de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB) deze periode de enige opvanglocatie.

Loon op Zand voldoet hiermee namens de VRMWB aan haar deel van de afspraak met staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid om boventallige asielzoekers in den lande op te vangen. Toen in 2015 door de oorlog in Syrië plots vele asielzoekers naar ons land kwamen, speelden zich taferelen af die niet voor herhaling vatbaar waren. Getraumatiseerde vluchtelingen, soms letterlijk nog kletsnat van de reis, werden in bussen afgevoerd naar bij vertrek nog onbekende bestemmingen. Niet zelden waren dat inderhaast geconfisqueerde sporthallen.

Gênant

“Eigenlijk gênant dat we zeven jaar later nog niet veel verder zijn”, vindt burgemeester Hanne van Aart. “Weer hebben we niks beters dan een sporthal om daarin 150 mensen onderdak te bieden.” Waarbij ze aantekent dat er met man en macht wordt gewerkt aan voorbereidingen om de opvang niettemin zo comfortabel mogelijk te maken. “Menswaardig. Hoewel het voor hooguit twee weken is, gaan we als toeristische gemeente onze gasten niet onder slechte omstandigheden ‘ophokken’.”

Daar voegt ze direct aan toe te vertrouwen op de inwoners van Loon op Zand. “Zij hebben hier niet om gevraagd, net zomin als de asielzoekers die op de vlucht zijn voor geweld en onderdrukking. Een aantal inwoners en raadsleden zette zich al enorm in voor Oekraïners. Ook al maken mensen uit Oekraïne geen onderdeel uit van deze groep asielzoekers, toch denk ik dat ze hier voor twee weken welkom zijn.”

De veiligheid van de inwoners van Loon op Zand heeft evenzeer Van Aarts aandacht. “We hebben bij het ministerie aangegeven dat we op deze opvanglocatie geen enkele vorm van intimidatie of criminaliteit dulden. Wie onze gastvrijheid beschaamt, kan direct vertrekken.” De burgemeester vindt dat ze dat aan de omwonenden verplicht is. “Ineens krijgen die een briefje met de mededeling dat hun Wetering twee weken lang opvanglocatie voor asielzoekers wordt. Dat is best even slikken. We doen er alles aan dit ook voor hen zo prettig mogelijk te regelen. Bij vragen mogen ze altijd contact opnemen. Zorgen mogen ze dag en nacht kenbaar maken. Hun klachten nemen we serieus.”

Hulp

De gemeente is zowel intern als extern nog op zoek naar mensen die willen helpen bij de begeleiding. “Ze zijn hier niet heel lang”, maant Van Aart, “dus Nederlandse les geven gaat niet veel zin hebben. Maar sporten of een beetje chillen op de Kasteelweide kan. Zolang je ieders privacy en persoonlijke ruimte respecteert, natuurlijk. Die mensen hebben immers best het een en ander meegemaakt.”

Voor meer informatie kun je mailen naar info@loonopzand.nl onder vermelding van ‘asielzoekers’.