Ga naar de homepage

Wat zijn ook alweer de regels?

Plastic verpakkingsafval, metalen verpakkingen (blik) en drankkartons (bijv. lege melkpakken) vormen samen het soort afval dat we ‘PMD’ noemen. Dit PMD wordt gerecycled. Het PMD dat aangeleverd wordt binnen onze gemeente is van goede kwaliteit. Er is maar weinig afkeur, dus dat doen we goed met elkaar!

Meldingen

De afgelopen tijd krijgen we veel meldingen over het te vroeg aanbieden van PMD. Ook worden er te veel zakken aan één kroonring gehangen. Dit geeft meer kans op zwerfafval, maar het geeft ook geen goed zicht op straathoeken wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Onze toezichthouders houden dit de komende tijd in de gaten en letten op het naleven van de volgende regels:

  • PMD mag officieel op zijn vroegst worden aangeboden op de dag van inzameling of als het niet anders kan de avond ervoor.
  • Het ophangen van de zakken mag aan de kroonringen, maar dit is niet verplicht. Zorg ervoor dat er niet te veel zakken aan één kroonring hangen.

Zorg er altijd voor dat de zak goed dicht is en niet weg kan waaien. Zo voorkomen we zwerfvuil en een rommelig straatbeeld.

Op het niet juist aanbieden van PMD-zakken staat een fikse boete. De gemeente kan eventueel ook besluiten om de kroonkringen weg te halen.

Gratis PMD zakken

De PMD-zakken kun je gratis halen bij de gemeente en een aantal supermarkten. Help jij mee om onze gemeente schoon en leefbaar te houden? Meer informatie vind je op www.loonopzand.nl/afvalsoorten.