housearrow-whitecheck-roundarrow-redarrow-yellowfilepluscircle-clock circle-phonesearchLayer 1

Misschien weet je niet eens dat je mantelzorger bent. Dat ben je al wanneer je gemiddeld zo’n 8 uur per week voor een ander zorgt. Bijvoorbeeld wanneer zij hulp nodig hebben door ziekte, beperking of psychische problemen. Dankzij jouw hulp  kan iemand langer thuis blijven wonen en meedoen in de samenleving. Dat is fantastisch en waardeert de gemeente Loon op Zand met een bedrag van € 50,00!

Weet je het niet zeker? Beantwoord hieronder enkele vragen: 

 • Ben je ouder dan 18 jaar?
 • Verzorg of help je onbetaald jouw naaste? 
 • Kan jouw naaste door jouw hulp langer thuis blijven wonen?
 • Verzorg of help je gemiddeld twee middagen per week jouw naaste?
 • Verzorg of help je al meer dan 3 maanden jouw naaste?

Kun je alle vragen met een JA beantwoorden? Vraag dan het 'pasje extra' aan!

 • Je bent ouder dan 18 jaar en woont in het verzorgingsgebied van de regeling (beleidsregels mantelzorgwaardering)
 • Je zorgt/helpt langdurig, intensief en onbetaald (vrijwillig) een naaste die woont in de gemeente Loon op Zand
 • Je mag maar één keer aanmelden per kalenderjaar
 • Je 'pasje extra' is slechts één kalenderjaar geldig.
 • Je moet de aanmelding via DigiD volledig en naar waarheid ingevuld hebben
 • Je ontvangt in 2019 éénmalig een waardering van € 50,00 op je rekening
 • Per naaste kunnen maximaal zes mantelzorgers worden geregistreerd

LET OP:

De aanvraag voor het 'pasje extra' kan alleen via DigiD. De formulierenbrigade van het KDC kan u helpen bij het aanvragen van een DigiD en het invullen van de aanvraag. Voor meer informatie kijk bij 'Help, ik heb hulp nodig bij de aanvraag!'

1 op de 10   jongeren (12-18 jaar) zorgt voor een naaste. Wanneer je dat langdurig en intensief doet ben je  jonge mantelzorger! Wil je meer weten kijk dan deze korte animatie: Jonge mantelzorgers 

Jonge mantelzorgers

Ben je tussen de 12 en 18 jaar en zorg je langdurig en intensief voor iemand die ziek, depressief of beperkt is? Dan is de kans groot dat je een  jonge mantelzorger bent! Twijfel je vul dan de jonge mantelzorgtest in!  Deze test kan ook ouders/verzorgers en professionals helpen om jonge mantelzorgers te herkennen.

Tips voor jonge mantelzorgers

 • Deel je zorg: praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen. Je kan daarnaast ook de kindertelefoon bellen (0800-0432) of  de Mantelzorglijn (030-7606055)
 • Bespreek het op school: vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.
 • Geef aan wanneer het te veel is: misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Bel dan met Contour de Twern (0416-2802 80) om te kijken wat mogelijk is.
 • Blijf leuke dingen doen: ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!
 • Zoek informatie: is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen.

Tips voor leerkrachten

MantelzorgNL heeft voor het basis en voortgezet onderwijs signaalkaarten beschikbaar. Hierin staat veel praktische informatie om jonge mantelzorgers te ondersteunen. Deze zijn hieronder te downloaden:

Pasje extra

Ben je een jonge mantelzorgers dan verdien je ook een 'pasje extra'. We hebben daar wel de toestemming voor nodig van je ouders.

Aanvragen gaat zo: 

Heb je het pasje ontvangen? 

Gefeliciteerd!

Je bent een geregistreerde mantelzorger van onze gemeente. In 2019 kan je met het pasje laten zien dat je een mantelzorger bent. Je hebt ook de mogelijkheid om gratis lid te worden van MantelzorgNL. MantelzorgNL is de landelijke belangenorganisatie voor mantelzorgers. Door onze mantelzorgers lid te maken versterken we hen in hun positie, kennis en mogelijkheden. Lidmaatschap is een ingang naar veel hulp, informatie en persoonlijk advies. 

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een DigiD en/of het aanmelden voor het 'pasje extra'? De vrijwilligers van de formulierenbrigade (klussen en dienstencentrale) helpen je graag. Op twee ochtenden zijn er inloopmomenten. Kijk op www.kdc-loz.nl voor meer informatie of bel 0416-531573. Het adres van de formulierenbrigade is Scotsestraat 4C te Kaatsheuvel.

DagenOpeningstijden
Maandag 10:00 tot 12:00 uur
Woensdag10:00 tot 12:00 uur

Het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor een andere dag. Bel daarvoor 0416-531573 of vul het contactformulier in. Open het  contactformulier.

In het DigiD formulier vul je jouw persoonsgegevens in en die van de hulpbehoevende. Let op dat je de juiste gegevens invoert. Je ontvangt een kopie van jouw aanvraag in de Berichtenbox op www.mijnoverheid.nl. Je ontvangt ook een kopie als je jouw privé e-mailadres invult. Je kan kiezen om dat niet in te voeren. Doe je dat wel, voorkom dan dat jouw persoonsgegevens in verkeerde handen vallen. Hieronder drie tips:

 • Controleer of je jouw e-mailadres goed hebt ingevoerd
 • Controleer of je je rekeningnummer goed hebt ingevoerd (zonder spaties of leestekens)
 • Controleer of alle gegevens juist zijn bij het controlemoment voor verzending
 • Noteer na het verzenden het unieke kenmerk van jouw aanvraag

Niets ontvangen, Kom in actie! 

Het vergeten van een . of een verkeerde letter in je e-mailadres kan een data lek veroorzaken. Iemand anders krijgt dan jouw persoonsgegevens in handen. Dat kan nare gevolgen hebben. Je krijgt binnen 5 minuten na de aanvraag een kopie toegestuurd. Sommige mailservers (o.a. outlook en G-mail) plaatsen ‘no-reply mails’  automatisch in je Spam of andere map. Heb je na 5 minuten geen kopie ontvangen? Meld dat direct als een data lek via datalek@loonopzand.nl. Vermeld in de e-mail het unieke kenmerk van jouw aanvraag.

Meer informatie over privacy kun je hier vinden: www.loonopzand.nl/privacy

Mantelzorgcontrole

De hulpbehoevende krijgt een controlebrief. We informeren deze persoon over je aanmelding als zijn/haar mantelzorger. De hulpbehoevende moet ons toestemming geven om de aanvraag door te zetten door. Dat kan hij/zij doen door de controlebrief ondertekend terug te sturen. Na 8 weken zonder reactie van de hulpbehoevende verwijderen we je aanvraag.  Je kan jezelf niet opnieuw aanmelden in dat kalenderjaar. 

De komende jaren verwachten we dat de behoefte aan mantelzorgers zal stijgen. De gemeente wil daarom samen met de gemeenschap in gemeente Loon op Zand activiteiten organiseren die mantelzorgers helpen en ondersteunen. We willen zorgen voor onze mantelzorgers. 

Subsidie

De gemeente stelt daarom subsidie beschikbaar voor de invulling van zes opdrachten. De zes opdrachten omschrijven diensten en voorzieningen ter ondersteuning van mantelzorgers. Voorbeelden hiervan zijn workshops, scholing, netwerken en vervangende mantelzorg. Mantelzorgers of zorgprofessionals kunnen invulling van de opdrachten indienen in de periode van 28 mei tot 19 augustus 2019. Lees meer op de pagina: 'zorgen voor mantelzorgers'

Wil je meer weten over het mantelzorgbeleid van de gemeente Loon op Zand stuur dan e-mail naar mantelzorg@loonopzand.nl of bel 0416-289152.

mill-tailormade association-rosy