Ga naar de homepage

De eikenprocessierups veroorzaakte vorig jaar minder overlast in onze gemeente dan in 2019. Ook nu zijn we volop bezig om de overlast voor komende zomer te beperken. Dat doen we met preventie en het weghalen van rupsen en nesten.

Daarnaast blijven we de biodiversiteit in onze gemeente vergroten. Hierdoor ontwikkelen de natuurlijke vijanden van de rups zich beter en brengen we de natuur meer in balans.

Preventie: voorkomen van nieuwe nesten

In het voorjaar bestrijden we de rups preventief met het biologisch middel Xentari. We doen dat in twee rondes om de kans op succes te vergroten. Op sommige plekken zetten we bodemaaltjes in die de rupsen ziek maken.

Accordion item is ingeklapt

In Xentari zit de bacterie Bacillus thuringiensis. Wanneer de rups het bespoten blad eet, infecteert die bacterie de rups en gaat hij dood. Het nadeel is dat Xentari ook andere rupssoorten bestrijdt. Locaties met gewenste vlinderpopulaties bestrijden we daarom niet met dit middel.

Voordelen:

  • langere werking
  • minder gevoelig voor externe factoren, zoals temperatuur
  • grotere slagingskans, dus minder kosten voor het opzuigen van de nesten met een stofzuiger en hoogwerker
  • minder overlast voor de volksgezondheid

Nadeel:

  • omdat het middel op het blad aangebracht wordt, moet de eik minimaal 70% in blad staan. In deze periode komen ook andere rupssoorten uit het ei en kunnen worden geïnfecteerd.

Accordion item is ingeklapt

Xentari is dus niet mogelijk op locaties met kwetsbare flora en fauna. Omdat er op sommige van die plekken veel mensen komen, gebruiken we aaltjes als preventieve bestrijding. Deze parasieten kruipen in de jonge rups, waarna die binnen tien dagen dood gaat.

Voordeel:

  • Minder risico voor andere rupssoorten, omdat ze maar een paar uur leven en al eerder worden ingezet.

Nadelen:

  • De aaltjes moeten een rups als gastheer hebben gevonden voordat de zon opkomt, anders  gaan ze dood.
  • Ae kunnen alleen ’s nachts op de boom gespoten worden, omdat ze geen UV-licht verdragen.
  • Ze overleven niet bij een nachttemperatuur onder de 7 °C

Curatieve bestrijding: stofzuigen

In de vroege zomer ontwikkelen de processierupsen hun brandharen. Dan maakt preventieve bestrijding plaats voor ‘curatieve’ bestrijding. 

We bekijken dan op welke plekken nesten moeten worden verwijderd. Daarvoor gebruiken we onze overzichten van voorgaande jaren én de meldingen die binnenkomen. De bomen krijgen vervolgens een markering met krijtverf. Met een hoogwerker en stofzuiger verwijderen we de rupsen en nesten. Zit het nest te hoog, dan zetten we een boomklimmer in.

Dit doen we tot half augustus.

Onderzoek naar alternatieve bestrijding

De bestrijding van de rups is kostbaar en tijdrovend. Samen met onze aannemer, Van Doorn, onderzoeken we of andere manieren van natuurlijke bestrijding zinvol zijn. Dat gebeurt aan de Moerse Dreef / Heibloemstraat. We gebruiken daar feromoonvallen, mezenkasten en gaasvliegkasten. Om het effect te kunnen meten, bestrijden we de eikenprocessierups hier niet op andere manieren.

Vraag en antwoord bestrijding eikenprocessierups

Heb je een vraag? Lees hier de veelgestelde vragen.