housearrow-whitecheck-roundarrow-redarrow-yellowfilepluscircle-clock circle-phonesearchLayer 1

De andere manier van afval inzamelen gaat vanaf 1 februari 2018 van start. Vanaf die datum verandert er een aantal zaken voor u. Wat verandert er precies? 

Meer voorzieningen in de wijk

  • Het aantal textielcontainers breiden we uit
  • We plaatsen verzamelcontainers voor luiers
  • In de papiercontainers bij appartementencomplexen kunnen vanaf 1 februari 2018  ook bewoners uit de laagbouw hun oud papier en karton kwijt. Er is geen milieupas nodig om de containers te openen
  • Hier ziet u waar in de gemeente containers staan voor luiers, textiel, papier en glas.Het kaartje staat hier

Herbruikbare afvalstromen halen we vaker op

  • Bij appartementencomplexen gaan we PMD-afval (plastic verpakkingsafval, metalenconserven (blikjes) en drankkartons) wekelijks inzamelen
  • In de hele gemeente zamelen we het GFT-afval in de zomermaanden (juni t/m augustus 2018) wekelijks in. Dit is een proef. Hiermee onderzoeken we of het vaker inzamelen van GFT-afval in de warme maanden prettiger is

De container met de grijze deksel legen we minder vaak

Beter scheiden zorgt voor minder restafval. Daarom wordt de container voor restafval straks één keer per vier weken opgehaald in plaats van één keer per twee weken.

Wanneer moeten mijn containers/PMD-zakken aan de straat?

De afvalkalender bekijkt u heel gemakkelijk via mijnafvalwijzer.nl. Het enige dat u hoeft te doen is uw postcode en huisnummer in te vullen. Download eventueel ook de Afvalwijzer-app op uw telefoon. Lukt het niet? Stuur dan een e-mail naar afvalscheiden@loonopzand.nl  of bel naar 0416 – 289111. We kijken dan graag met u mee. 

Op dit moment verdwijnt in Loon op Zand jaarlijks gemiddeld 166 kilo afval per inwoner via de container met de grijze deksel in de verbrandingsoven. Dat is zonde. Maar liefst 91% van dit afval kan worden hergebruikt. Zo goed mogelijk afval scheiden is daarom belangrijk. Wanneer u uw afval gescheiden inlevert, houdt u veel ruimte over in uw restafvalcontainer. Daarom halen we het restafval vanaf 1 februari één keer per vier weken bij u op.  Er komen wel er extra mogelijkheden voor het inleveren van uw andere afval . 

Lees op de pagina Afvalsoorten meer over afval .

Sinds een tijdje heeft de gemeente Loon op Zand drie Afvalcoaches. De Afvalcoaches helpen u graag met al uw je vragen over afval en over afval scheiden.  Bijvoorbeeld: wat mag er allemaal bij het plastic verpakkingsafval? Waarom zamelt de gemeente anders in? En hoe kan ik mijn afval beter scheiden?  

Daarnaast controleren de Afvalcoaches op naleving van de regels op het gebied van afval. We vinden het namelijk belangrijk dat al het afval in de juiste bak terecht komt. Afval scheiden loont!

De Afvalcoaches lopen op verschillende dagen en tijdstippen in de wijk rond en zijn beschikbaar voor vragen. U herkent ze aan hun gele hesje met de tekst ‘Afvalcoach’ erop. 

Heeft u een vraag aan de Afvalcoaches, maar ziet u ze niet op straat? Mail dan naar afvalscheiden@loonopzand.nl. Dan zorgen wij voor een afspraak met één van de coaches. 

In de tweede week van januari ontvangt u van ons een brief met informatie over de nieuwe manier van afval inzamelen.; lees de nieuwsbrief 'Afval scheiden loont'. 

Heeft u een vraag over de nieuwe manier van afvalscheiden? Kijk of uw vraag in het overzicht van veelgestelde vragen staat. 

Voor meer informatie stuurt u een e-mail naar afvalscheiden@loonopzand.nl of bel naar: 0416 - 289111. Uw vraag beantwoorden wij graag telefonisch: 0416 – 289111 of via e-mail: afvalscheiden@loonopzand.nl.

mill-tailormade association-rosy