Ga naar de homepage

Lees op deze pagina meer over de soorten afval.

Klik op de knop www.mijnafvalwijzer.nl of kijk op de afvalwijzer-app voor uitgebreide informatie over het sorteren van afval.

Accordion item is ingeklapt

Wat is GFT afval?

GFT-afval bestaat uit groente- en fruitresten, etensresten en tuinafval (bijvoorbeeld snoeiafval). Zo mogen onder meer bananenschillen, notendoppen, brood en bladeren bij het GFT-afval. Ook vlees- en visresten, eierschalen en gras mogen erbij. 

Hoe inzamelen?

GFT afval kun je kwijt in de container met de groene deksel. Deze container legen we eens per twee weken.
Grond is geen afval dat hierin thuis hoort. Tuinafval kunt u ook tot 2m3 gratis aanbieden bij de milieustraat op vertoon van jouw Milieupas

Hergebruik van GFT-afval

Na inzameling komt het GFT-afval op een grote composthoop terecht. In onze gemeente gebruiken we compost als bodemverbeteraar in de plantsoenen. 

Accordion item is ingeklapt

Wat hoort bij het papier en kartonnen afval?

Oud papier en karton bestaat uit papieren verpakkingen, karton, kranten, tijdschriften, folders en boeken. Ook enveloppen (met venster) en papieren draagtassen mogen bij het oud papier. 

Hygiënisch en sanitair papier horen niet bij het oud papier. Dit zijn bijvoorbeeld tissues, toiletpapier en keukendoekjes. Ook papier of karton met verf-, olie- of voedselresten (bijvoorbeeld een pizzadoos met vetvlekken), horen niet thuis bij het oud papier. 

Hoe inzamelen?

Oud papier en karton doe je in de container met de blauwe deksel. Deze legen we eens per vier weken. Woon je in een appartementencomplex? Dan doe je je oud papier en karton in één van de ondergrondse containers. Deze zijn per 1-2-2018 toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente Loon op Zand. Het gebruik van deze containers is gratis. Bekijk op de digitale kaart (blauwe punten) de locaties van de papiercontainers. Papier en karton kun je ook gratis aanbieden bij de milieustraat op vertoon van uw Milieupas.

Hergebruik van papier en karton

Oud papier en karton worden verwerkt tot nieuw papier. Papier wordt gemaakt van hout. Door het hergebruiken van papier worden minder bomen gekapt. Daarom is het beter voor het milieu om oud papier en karton apart in te zamelen. 

Accordion item is ingeklapt

Wat is PMD afval?

Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen (blik) en Drankkartons vallen onder PMD. Wil je weten wat in de PMD-zakken mag? Download een overzicht van wat wel en niet bij het PMD mag.

Hoe inzamelen?

In onze gemeente verzamelen we PMD in plastic zakken. Deze zakken halen we eens in de twee weken aan huis op. De gemeente stelt kosteloos de zakken beschikbaar voor het verzamelen van het PMD afval. De zakken zijn te verkrijgen bij:

 • Loon op Zand: COOP en De Wetering.
 • Kaatsheuvel: Albert Heijn, Jumbo en in Het Klavier.
 • De Moer: Basisschool De Start.

Hergebruik van plastic, metaal en blik

 •  Wat gebeurt er met het plastic afval? 

Na inzameling sorteert een plastic afval verwerkingsbedrijf het plastic afval en maakt het geschikt voor hergebruik. Zo maken ze van gerecycled plastic bijvoorbeeld kledinghangers en nieuwe frisdrankflessen.

 • Hoe hergebruiken ze drank- en zuivelpakken?

Een drankkarton bestaat uit verschillende lagen: aan de binnenkant zit plastic of aluminium. Na inzameling scheiden ze dit laagje van het kartonnen pak. De afzonderlijke materialen zijn daarna bruikbaar als grondstof voor nieuwe producten. Bijvoorbeeld voor emmers.

 • Metalen verpakkingen 

Een verwerkingsbedrijf sorteert en smelt blikjes en andere metalen verpakkingen voor hergebruik. Gerecycled metaal gebruiken ze voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld voor nieuwe blikjes of bouwmetaal.

Accordion item is ingeklapt

Soorten glas

Er zijn twee soorten glas:

 1. Flessenglas (zoals wijnflessen en jampotten). Flessenglas gooi je in de glasbak.
 2. Vlakglas (zoals vensterglas en autoruiten) breng je naar de milieustraat. Let op: kapotte (thee)glazen, ovenschalen, aquariums en vazen mogen niet in de glasbak, maar horen bij het restafval.

Waar inleveren?

Je kunt het glas brengen naar de glascontainers in de wijk, bij de supermarkt of op de milieustraat.

Bekijk het overzicht van glasbakken (gele punten) in onze gemeente.

Hoe recyclen?

Een glasverwerkingsbedrijf maakt het glas schoon en verwijdert de deksels met een magneet. Ook verwijderen ze kurken en etiketten. Daarna smelten ze het glas voor hergebruik. Vlakglas verwerken ze samen met nieuw glas tot nieuw vensterglas.

Accordion item is ingeklapt

Het gaat hier veelal om stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor mens en milieu (brandbaar, giftig en bijtend). Plaats je klein gevaarlijk afval in de milieubox. Twee keer per jaar (maart en september) leegt de chemokar jouw milieubox. Op de pagina chemisch afval informeren we je over het ophalen van het klein chemisch afval in onze gemeente. Daar vind je onder andere de ophaalmomenten. Daarnaast kun je de milieubox altijd gratis aanbieden bij de milieustraat onder vertoon van jouw Milieupas.

Accordion item is ingeklapt

Er staan speciale containers voor luiers en incontinentiemateriaal in onze gemeente. Deze containers zijn voor iedereen gratis toegankelijk. De luiers verpak je in een doorzichtige zak voordat je ze in de container gooit. Deze zakken zijn gratis verkrijgbaar op Het Klavier.

De locaties van de luiercontainers (rode punten) staan op het overzicht van luiercontainers.

Accordion item is ingeklapt

Medisch afval is afval van stomamateriaal of dialyseafval. Dit materiaal mag niet in een luiercontainer.

Medisch afval heeft veel volume en verpakkingsmateriaal. Inwoners met medisch afval kunnen kosteloos een extra restafval en/of papiercontainer krijgen. De extra container wordt geleegd in de reguliere route. Je kunt ook kosteloos een pas krijgen waarmee je toegang heeft tot de ondergrondse restafvalcontainer bij jouw in de buurt. Kom je in aanmerking voor de regeling medisch afval? Zorg voor een doktersverklaring en vraag deze voorziening dan aan bij het Meldpunt Woonomgeving via Fixi of neem contact op met de Gemeente Loon op Zand.

Wat hoort niet bij het medisch afval?

Gebruikte injectienaalden en overgebleven medicijnen mogen niet bij het medisch afval. Deze lever je in bij de apotheek of de milieustraat.

Heb je incontinentiemateriaal? Dit afval kun je apart inzamelen en naar de luiercontainers in de wijk brengen. Doe het materiaal in afgesloten doorzichtige zakken. Deze zakken zijn gratis verkrijgbaar bij Het Klavier.

Accordion item is ingeklapt

Wat mag in zakken in de textielcontainer?

Al het textiel moet droog en schoon zijn!

 • (Kapotte) kleding
 • Lappen
 • Schoenen (gebonden)
 • Handdoeken, gordijnen, vitrage
 • Tafel- en bedlakens, dekens
 • Ander huishoudtextiel
 • Knuffels
 • Tassen / rugzakken
 • Vlaggen
 • Lederwaren zoals lerenjassen en riemen

Wat mag er niet in:

 • (Synthetische) dekbedden en kussens
 •  Tapijt en vloerbedekking, matrassen

Accordion item is ingeklapt

Bij de kringloop kun je goederen afleveren die nog bruikbaar zijn. In de gemeente Loon op Zand kun je hiervoor terecht bij de Kringloopwinkel Kaatsheuvel, de Klussen en Diensten centrale en Stichting Gered Gereedschap Loon op Zand. In de gemeente Waalwijk kun je terecht bij Twiddus.

Accordion item is ingeklapt

Grofvuil is afval dat niet in de container past of er niet in thuis hoort. Je kunt grofvuil naar de milieustraat brengen of laten ophalen. We halen geen grond, gasflessen, asbest, gevaarlijk afval en bouw- en sloopafval/puin op.  

Ophalen op afspraak

Ophalen kan op afspraak via Meldpunt woonomgeving, mailen naar meldpuntwoonomgeving@loonopzand.nl of neem contact op met de gemeente Loon op Zand. Geef zo duidelijk mogelijk aan wat je aan wil bieden en een schatting van het aantal kubieke meter. De afspraak is definitief als de inzamelaar je heeft teruggebeld over de ophaaldatum. Geef bij voorkeur een mobiel nummer door zodat wij je altijd kunnen bereiken. Wil je alsnog de afspraak afzeggen, doe dit dan 24 uur van tevoren.

Elke eerste woensdag van de maand laat de gemeente in opdracht het grofvuil bij je ophalen. Zet op de afgesproken dag het afval zelf aan de straat. Voor het aanbieden gelden bepaalde regels. Benieuwd naar deze regels? Neem dan contact op met de gemeente Loon op Zand.

 

Accordion item is ingeklapt

Wil je asbesthoudende materialen bij ons afgeven? Kijk dan op de pagina asbest en slopen

Accordion item is ingeklapt

Dit zijn alle apparaten waar een stekker aan zit of die op batterijen werken. Alle elektrische apparaten kun je inleveren bij de winkel waar je deze hebt gekocht of waar ze deze verkopen. Kleine apparaten (ter grootte van een boodschappentas) kun je inleveren bij de chemokar of op de milieustraat op vertoon van jouw Milieupas. Grote apparaten kun je ook bij de milieustraat aanbieden op vertoon van jouw Milieupas.

Accordion item is ingeklapt

Afval dat uit metaal bestaat (lege blikken) of voor het grootste deel uit metaal bestaat (wasrekken enz.) kun je gratis aanbieden bij de milieustraat op vertoon van jouw Milieupas.

Accordion item is ingeklapt

Onder restafval verstaan we al het afval dat niet gescheiden kan worden ingeleverd of overblijft na het sorteren per afvalsoort. Restafval doe je in de container met de grijze deksel. De container voor restafval wordt één keer per vier weken geleegd. Op de pagina Afval scheiden lees je meer over de andere manier van afval inzamelen in onze gemeente. Daarnaast kun je het bij de milieustraat tegen betaling aanbieden op vertoon van jouw Milieupas.

Het restafval belandt – nadat het door de gemeente is ingezameld – in de verbrandingsoven. Het is dus belangrijk dat je alle afvalstromen die hergebruikt kunnen worden, goed scheidt. Zo voorkom je dat waardevolle grondstoffen onnodig worden verbrand.