housearrow-whitecheck-roundarrow-redarrow-yellowfilepluscircle-clock circle-phonesearchLayer 1

Hartenboeren neemt participatie uiterst serieus


Binnen de gemeente Loon op Zand zijn we momenteel bezig met ‘de weg naar de Omgevingswet’. In deze wet wordt het betrekken van de omgeving bij nieuwe bouw- en verbouwplannen, nóg belangrijker. De komende periode publiceren we een aantal verhalen uit de omgeving, van initiatiefnemers die al op een goede manier bezig zijn met participatie.

Het verhaal van Hartenboeren

Hartenboeren is een bedrijf met een missie. Vanuit een prachtige landelijke omgeving, laten zij mensen de kracht van de natuur ervaren. Daarbij richten zij zich specifiek op politiemensen met een trauma, mensen die burn-out klachten hebben of middenin een rouwproces zitten én op mensen die meer willen leren over een volledig ecologisch-verantwoorde levensstijl. Zij zijn van harte welkom in een veilige omgeving waar ruimte en tijd is voor een fijne wandeling of om de handen uit de mouwen te steken in de tuin. Eigenaren Peter Timmermans en Angelique Verhoeven hadden de wens om hun dienstverlening uit te breiden met een voedselbos en een ‘Tinyhouse’. Een traject waarbij er een nauwe dialoog met de omgeving is gevoerd. We spraken Peter Timmermans hierover.

Jullie hebben de wens om uit te breiden. Wat is precies het idee?

“Onlangs hebben we extra grond aangekocht. Het idee is om daar een ‘voedselbos’ op aan te leggen in combinatie met een ‘yurt’ - een Mongoolse reizigerstent - en een tinyhouse voor onszelf. Vanuit de gedachte om volledig zelfvoorzienend te worden, zodat we daarmee ook een voorbeeld kunnen zijn in de wens om een kleinere ‘ecologische voetafdruk’ te realiseren. Onder ons Tiny house ligt bijvoorbeeld een 3000 liter tank waardoor ons water wordt gefilterd naar drinkwater. We willen hiermee laten zien dat het anders kan, dus dat het riool in feite niet perse hoeft.”

Hoe hebben jullie het participatietraject met de omgeving aangepakt?

‘We zijn begonnen vanuit de visie: als iemand dit in mijn omgeving zou doen, zou ik het fijn vinden als diegene uitlegt wat er gaat gebeuren. Dat is niet meer dan logisch in mijn ogen. Daarom heb ik alle direct omwonenden bezocht met een inrichtingschets onder de arm. Met een kop koffie heb ik ze hierin meegenomen, waarbij ze direct vragen konden stellen. Je merkt hierdoor dat de eventuele kou, direct uit de lucht kan worden genomen.”

Welke lessen heb je hiervan geleerd en wat zou je willen meegeven aan andere inwoners die hiermee aan de slag gaan?

“Blijf eerlijk en transparant. En vraag of iemand problemen heeft met het initiatief en hoe daar eventueel over te praten valt. Ik heb het idee dat er meer bezwaren zouden zijn geweest, als we de omgeving niet, of heel minimaal betrokken zouden hebben.”

Dus, iedereen was het er direct mee eens?

“Nee, dat niet. Waar is dat wel zo? Eén bewoner had een bezwaar, namelijk dat hij vanuit zijn woning uit zou kijken op een container van ons. Dat is niet prettig, dat snappen we. Daaropvolgend hebben we deze container verplaatst. Ook aangepast op de inrichting schets. Dit was goed voor de relatie.”

mill-tailormade association-rosy