housearrow-whitecheck-roundarrow-redarrow-yellowfilepluscircle-clock circle-phonesearchLayer 1

Financiën 2019: meevallende tegenvallers


De gemeente Loon op Zand sluit het jaar 2019 af met een nadelig saldo van 1,8 miljoen euro. Dat is 1,1 miljoen minder dan najaar 2019 werd verwacht. Deze meevaller komt door het uitstellen van een aantal plannen en beter financieel toezicht. 

Cijfers 2019

In mei komt de gemeente in de jaarrekening altijd met de definitieve cijfers over het afgelopen jaar. Deze cijfers komen nooit als een verrassing omdat deze al zijn berekend begin 2019. Daardoor wist iedereen dat 2019 met een negatief saldo ging eindigen. Door op tijd bij te sturen, heeft het college het dreigend tekort bijna gehalveerd. 

Uitbraak coronavirus

Ondanks deze meevallende tegenvaller blijft het er toch een groot negatief saldo over. Alleen met financiële beheersing, rust, inzicht en voorspelbaarheid is dit financiële gat te dichten. En de eerste resultaten zijn al zichtbaar. De uitbraak van het coronavirus zorgt helaas wel voor extra druk op de uitgaven. 

Uitgaven 2020 en 2021

In juli komt de gemeente altijd met een rapport over de voortgang van de inkomsten en uitgaven. En in de kadernota kijken we ook alvast naar de plannen voor volgend jaar. De gevolgen door de coronacrisis worden alvast in deze kadernota meegenomen. De verwachte inkomsten en uitgaven voor 2021, de begroting, volgen dan in november. 

mill-tailormade association-rosy