housearrow-whitecheck-roundarrow-redarrow-yellowfilepluscircle-clock circle-phonesearchLayer 1

Eerste cijfers luierinzameling positief


Sinds begin februari kunt u luiers en incontinentiemateriaal kwijt in speciale verzamelcontainers. Verspreid door onze gemeente staan er zeven.  Bewoners weten de containers al goed te vinden. In elke container wordt gemiddeld per week ruim 160 kilo aan luiers en incontinentiemateriaal gedaan. 

Inzamelcijfers

Als u luiers gebruikt, dan weet u het wel: luierafval neemt erg veel ruimte in beslag. Bovendien gaat het snel stinken, zeker nu het buiten warmer wordt. Daarom is het prettig dat u uw luiers op elk gewenst moment kwijt kunt in de daarvoor bestemde containers. 

Dat bewoners de luiercontainers waarderen, zien we ook terug in de eerste inzamelcijfers. Gemiddeld deed u elke week gezamenlijk zo’n 6.000 gebruikte luiers in de verschillende containers.

Gescheiden inzameling van luiers is belangrijk

De gemeente plaatste de verzamelcontainers voor luiers en incontinentiemateriaal in eerste instantie om haar bewoners van dienst te zijn. Door gebruik te maken van de luiercontainers houdt u meer ruimte over in uw restafvalcontainer voor écht restafval. Maar er is nog een reden. Op termijn wil de gemeente deze afvalstroom gaan recyclen. 

Luierrecycling

Op dit moment verdwijnen alle gebruikte luiers in de verbrandingsoven. De ontwikkelingen op het gebied van luierrecycling zijn in volle gang. We volgen dit op de voet, zodat deze afvalstroom zo spoedig mogelijk hergebruikt kan worden. De gemeente Loon op Zand vindt het namelijk zonde dat herbruikbare grondstoffen – zoals kunststof – verloren gaan. Daarnaast kan uit de luiers biogas worden opgewekt. 

Digitale kaart

Gebruikt u luiers maar u weet niet waar de luiercontainers staan? Een digitale kaart met alle locaties vindt u op onze website www.loonopzand.nl/afvalscheiden. We zijn benieuwd naar uw ervaringen met de luiercontainers. Uw vragen, opmerkingen of suggesties voor verbetering mailt u naar: afvalscheiden@loonopzand.nl

mill-tailormade association-rosy