housearrow-whitecheck-roundarrow-redarrow-yellowfilepluscircle-clock circle-phonesearchLayer 1

4 mei 2020 is een bijzondere dag


Zoals op elke vierde mei sinds de Tweede Wereldoorlog herdenken we iedereen die stierf bij oorlogshandelingen en vredesoperaties. Een bijzondere dag: het is niet alleen de 75e editie. Het zijn nu vooral de omstandigheden die deze Dodenherdenking gedenkwaardig maken. We blijven thuis om te herdenken. Het is stil bij het oorlogsmonument aan de Horst, waar burgemeester Hanne van Aart samen met wethouders Jan Brekelmans en Frank van Wel een krans legde. De toespraak is via Langstraat Media thuis te bekijken. 

Zware tijden voor velen

We zijn momenteel wereldwijd in oorlog tegen een virus dat onze manier van leven bedreigt. 

Het scheidt ons fysiek van elkaar. Landsgrenzen zijn weer echte grenzen, er is een échte gemeenschappelijke vijand en we dienen onszelf en elkaar als potentieel gevaarlijk voor elkaar en onszelf te beschouwen. Er zijn noodverordeningen en er geldt een samenscholingsverbod.

En tegelijkertijd beleven we tijden die het beste in velen van ons naar boven halen. Tijden van enorme gemeenschapszin en saamhorigheid. Waarin we elkaar waar en hoe we kunnen met warme initiatieven massaal tot steun proberen te zijn. 

Hou vol en pas op elkaar

Vandaag herdenken we de gestorvenen. Morgen vieren we Bevrijdingsdag. Thuis. Zoals Hanne van Aart aangeeft in haar toespraak: “Hou vol, mensen. Zorg in vrede en liefde voor elkaar. Voorkom dat fysieke afstand ontaardt in sociale afstand. Begrijp elkaars verdriet, twijfels en zorgen. Heb geduld. Wees lief voor elkaar, pas op elkaar, hoe verschillend we soms ook denken te zijn.”

mill-tailormade association-rosy